Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Winnaars Sony World Photography Awards 2021

Photographer of the Year 2021 voor de World Photography Organisation

De World Photography Organization kondigt vandaag de winnaars van de Sony World Photography Awards 2021 aan. De titel Photographer of the Year en de bijbehorende prijs van $ 25.000 wordt toegekend aan Craig Easton (United Kingdom) voor zijn serie Bank Top in de categorie Portraiture. De Nederlandse fotograaf Peter Eleveld is tot winnaar uitgeroepen in de professionele categorie Stil Life, voor zijn serie Still Life Composition, Shot on Wet Plate.

Bank Top is ontstaan uit een samenwerking met schrijver en wetenschapper Abdul Aziz Hafiz en bestudeert de (verkeerde) manier waarop gemeenschappen in Noord-Engeland worden gepresenteerd. De focus ligt op de hechte buurt Bank Top in Blackburn.

Het project is onderdeel van Eastons bredere werk in de regio, waaronder Thatcher's Children (2e plaats, Documentary Projects, 2021 Professionele wedstrijd), een onderzoek naar het chronische karakter van armoede zoals ervaren door drie generaties van één gezin; en Sixteen, een kijkje in de dromen, ambities en angsten van 16-jarigen uit alle lagen van de bevolking.

© Craig Easton, United Kingdom, Photographer of the Year, Professional competition, Portraiture, SWPA 2021- portret zwarte vrouw
foto: © Craig Easton, United Kingdom, Photographer of the Year, Professional competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2021

Bank Top is het resultaat van het Blackburn Museum & Art Gallery-initiatief Kick Down the Barriers, een project dat is opgezet naar aanleiding van berichten in de media waarin de stad wordt afgeschilderd als de ‘meest gesegregeerde stad van Groot-Brittannië’.

Een jaar lang werkten Easton en Hafiz nauw samen met lokale inwoners om hun verhalen en ervaringen te onderzoeken via een serie zwart-witportretten en begeleidende teksten. Hierin worden problemen als sociale achterstand, huisvesting, werkloosheid, immigratie en de impact van de vroegere en huidige buitenlandse politiek beklemtoond. Hierdoor wordt context geven over hoe deze gemeenschappen tot stand kwamen en een beter inzicht bieden in hoe ze nu samen groeien.

© Tamary Kudita, Zimbabwe, Open Photographer of the Year, Open competition, Creative, Sony World Photography Awards 2021 - zwarte vrouw gekleed in een Victoriaanse jurk met traditioneel Shona kookgerei.
foto: © Tamary Kudita, Zimbabwe, Open Photographer of the Year, Open competition, Creative, Sony World Photography Awards 2021

Mike Trow, voorzitter van de Professional-wedstrijd: "Wat zo indrukwekkend is aan dit project, is de intentie, de toewijding en het begrip dat Craig erin legt. Hij heeft nauw samengewerkt met de schrijver Abdul Aziz Hafiz om een volledig beeld te geven, waarbij hij stilzwijgend erkent dat voor een project zo gevoelig als dit woorden ertoe doen. Deze mensen hebben er niet per se om gevraagd om gefotografeerd te worden, maar Craig heeft hun vertrouwen gewonnen. Ze kijken eerlijk naar de camera en we zien een wederzijds begrip tussen documentairemaker en onderwerp. Het is het morele gewicht achter dit werk dat deze prijs zo belangrijk en prijzenswaardig maakt."

De Nederlandse fotograaf Peter Eleveld is professioneel winnaar in de categorie Stil Live. Voor zijn stillevens gebruikte hij gewone voorwerpen en de 'wet plate collodium-techniek'.

Uit tien winnaars in de open categorie is Tamary Kudita (Zimbabwe) uitgeroepen tot Open Photographer of the Year 2021 en ontvangt de prijs van $ 5.000 voor haar portret African Victorian in de category Creative.

De foto van Kudita toont een jonge zwarte vrouw gekleed in een Victoriaanse jurk met traditioneel Shona kookgerei. Met het beeld streeft zij naar een stereotiepe contextualisering van het zwarte vrouwenlichaam en biedt ze een alternatieve visuele vertaling van de weergave van een veelzijdige Afrikaanse identiteit.

© Peter Eleveld, Netherlands, Category Winner, Professional competition, Still Life, Sony World Photography Awards 2021
foto: © Peter Eleveld, Netherlands, Category Winner, Professional competition, Still Life, Sony World Photography Awards 2021

De Zuid-Afrikaanse student Coenraad Heinz Torlage werd gekozen als Student Photographer of the Year 2021 voor zijn serie Young Farmers.

Geselecteerd uit zes categoriewinnaars, heeft Pubarun Basu (India, 19 jaar) de titel Youth Photographer of the Year 2021 gewonnen met zijn foto No Escape from Reality. Op de foto worden de schaduwen van parallelle leuningen geprojecteerd op gordijnen in het huis van de fotograaf, waardoor de illusie ontstaat van balken van een kooi. Van achter de gordijnen probeert een paar handen door te breken, wat een gevoel van beknelling overbrengt dat zo velen over de hele wereld het afgelopen jaar hebben gedeeld.

Graciela Iturbide uitgeroepen tot winnaar van de Outstanding Contribution to Photography 2021. Iturbide wordt algemeen erkend als de grootste levende fotografe van Latijns-Amerika.

Er zijn meer dan 330.000 afbeeldingen uit 220 landen ingezonden tijdens de vier competities van de 2021 Awards en meer dan 145.000 fotografen namen deel aan de tien categorieën van de Professional competitie, dat is het hoogste aantal inzendingen tot nu toe.

Winnende fotografen worden geprezen op de online kanalen en platforms van de World Photography Organisation.

Meer informatie op: www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: