Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Martin Parr winnaar van Outstanding Contribution to Photography Award

foto: © Martin Parr Magnum Photos Rocket Gallery

De World Photography Organisation (WPO) heeft de Britse documentaire-fotograaf Martin Parr uitgeroepen tot winnaar van de Outstanding Contribution to Photography Award. De fotograaf zal op 20 april zijn onderscheiding in ontvangst nemen tijdens de 2017 Sony World Photography Awards-ceremonie in Londen. 

Tijdens de Sony World Photography Awards zal het werk van Parr van 21 april tot 7 mei 2017 te zien zijn. Er worden onder meer zwart-witfoto's uit het begin van zijn carrière getoond, samen met een selectie uit zijn bekendste werk, boeken en films. Daarnaast houdt de fotograaf op vrijdag 21 april een toespraak in de London School of Economics and Political Sciences (LSE).

foto van mannen in een rivier met schaakborden en een geel gebouw op de achtergrond
‍foto: © Martin Parr Magnum Photos Rocket Gallery

Met zijn unieke kijk op de wereld legde Martin Parr in zijn ruim 40-jarige loopbaan thema’s als vrije tijd, consumptie en communicatie, vanuit een verrassende invalshoek vast. Parr speelde met zijn eerlijke reflectie in op internationale fenomenen. Martin vormt een pioniersrol binnen de documentairefotografie. Zijn toewijding en grensverleggende werkwijze waren reden voor de WPO om hem deze onderscheiding toe te kennen. Opvallend is dat de fotograaf onlangs verklaarde: “Als ik wist hoe je een geweldige foto neemt, zou ik ermee stoppen.”
Eerdere ontvangers van de Outstanding Contribution to Photography Award zijn onder meer Mary Ellen Mark, Eve Arnold, Bruce Davidson en Elliott Erwitt.
Martin Parr is in 1952 geboren in Epsom, Surrey. Via zijn grootvader maakt hij kennis met fotografie. Zijn vroege werk was in zwart-wit. In de jaren 1980 stapte hij over naar de sterke kleurenfotografie waar hij vandaag om bekend is. Daarvoor liet hij zich inspireren door fotografen als Stephan Shore, William Eggleston, Peter Fraser en Joel Meyerowitz.

foto van een zwembad met een man die zwemt en langs de kant ligstoelen met uitzicht op de zee met bergen
‍foto: © Martin Parr Magnum Photos Rocket Gallery

Martin Parr dwingt de kijker om de alledaagse dingen van dichterbij te bekijken. Hij is er vaak van beschuldigd dat hij de spot drijft met de mensen die hij fotografeert. The Last Resort (1985) wordt alom erkend als zijn doorbraak. Sinds die tentoonstelling is de fotograaf uitgegroeid tot inspiratiebron voor een generatie jonge vakgenoten. Hij heeft een rijke verzameling fotografieboeken en heeft zelf ook een groot aantal boeken op zijn naam staan.
Parr is sinds 1988 aangesloten bij Magnum Photos en werd in 2014 verkozen tot voorzitter van Magnum Photos International.
Curator Zelda Cheatle zal drie galerijen van het Somerset House in Londen inrichten met foto's, boeken en films van Martin Parr. De tentoonstelling begint met een selectie beelden uit Parrs serie Abandoned Morris Minors, die foto's van de Ierse westkust omvat die tussen 1980 en 1983 zijn genomen. Voor het contrast worden ook enkele van Parrs meest geliefde beelden getoond, die gefocust zijn op toerisme wereldwijd.

De Sony World Photography Awards vormen 's werelds grootste fotografiewedstrijd. De shortlist voor de awards van 2017 wordt op 28 februari bekendgemaakt.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: