Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Winnaars Sony World Photography Awards 2022

Photographer of the Year 2022 voor de World Photography Organisation

De World Photography Organization kondigt de winnaars van de Sony World Photography Awards 2022 aan. De titel Photographer of the Year 2022 wordt toegekend aan Adam Ferguson (Australië) voor de beste serie in de categorie Portraiture. De Nederlandse fotograaf Ezra Bohm, student aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie, is uitgeroepen tot Student Photographer of the Year 2022 voor zijn serie The Identity of Holland voor de opdracht Connections.

Adam Ferguson wint samen met deze titel de bijbehorende geldprijs van $ 25.000 (USD) en digitale beeldapparatuur van Sony. De winnaars worden onthuld in een feestelijke aankondigingsvideo met interviews en reacties van winnende fotografen, te bekijken via worldphoto.org/ceremony-2022

foto: © Adam Ferguson, Australia, Photographer of the Year, Professional, Portraiture, 2022 Sony World Photography Awards - Migrants

Foto Migrants: Carlos Sotos, 34 jaar, uit Guatemala-Stad en zijn zoon Enderson, 8 jaar, maken een portret in de migrantenopvang El Buen Samaritano in Juárez, Chihuahua, Mexico op 28 april 2021.

Adam Ferguson: "Dit is een serie zelfportretten van migranten in Mexico, terwijl ze wachten om de grens naar de Verenigde Staten over te steken. Het leven van een migrant aan de grens, wachtend op het juiste moment om de Verenigde Staten binnen te komen, is vaak in beweging. Om een stukje van deze onzekere reis vast te leggen, plaatste ik een middenformaat camera op een statief met een draadontspanner en deed toen een stap achteruit, zodat de migranten het moment van opname konden kiezen en keuzevrijheid hadden bij het documenteren van hun leven."

De Nederlandse fotograaf Ezra Bohm was voor de wedstrijd van 2022 uitgenodigd om een reeks van vijf tot tien afbeeldingen in te sturen met het thema Connections. Ezra en zijn opleiding worden samen beloond met digitale beeldapparatuur van Sony ter waarde van in totaal € 30.000.

foto: © Ezra Bohm, Netherlands, Student Photographer of the Year, Student, 2022 Sony World Photography Awards - Generation to Generation

Foto Generation to Generation: Jan ten Napel is bezig klederdracht weer populair te maken bij de jongere generatie in Urk. Hij is de enige in Nederland die nog traditionele 'oorijzers' maakt, de ijzeren bretels die worden gebruikt om vetermutsen voor vrouwen vast te maken. Zijn inspanningen zijn succesvol, de jongeren zijn weer trots op alle aspecten van hun cultuur. Een paar dragen traditionele kostuums naar de kerk of voor speciale gelegenheden.

Uit tien winnaars in de open categorie is Scott Wilson (UK) uitgeroepen tot Open Photographer of the Year 2022 en ontvangt een prijs van $ 5.000 plus Sony apparatuur voor zijn krachtige foto Anger Management in de categorie Natural World & Wildlife. De zwart-witafbeelding toont een met vuil aangekoekte wilde mustang die een stofstorm ontketent in het noordwesten van Colorado.

Geselecteerd uit zes categoriewinnaars, heeft Tri Nguyen (Vietnam, 18 jaar) de titel Youth Photographer of the Year 2022 gewonnen met zijn foto Under The Moonlight. De foto toont een jonge man die zich koestert in kunstmatig maanlicht tegen een vervallen achtergrond. Het maanlicht symboliseert een schijnwerper die op de jonge man schijnt, en zijn verlangen om zijn gebreken te accepteren. De foto maakt deel uit van een serie die onderzoek doet naar zelfreflectie en een verlangen om de matrix te doorbreken en blij te zijn met je imperfecties.

foto: © Scott Wilson, United Kingdom, Open Photographer of the Year, Open, Natural World & Wildlife (Open competition), 2022 Sony World Photography Awards - Anger Management

Edward Burtynsky is uitgeroepen tot winnaar van de Outstanding Contribution to Photography 2022. Burtynsky wordt algemeen beschouwd als een van 's werelds meest talentvolle hedendaagse fotografen, en is vooral bekend om zijn overweldigende foto's van industriële landschappen en de bredere milieucrisis.

De Sony World Photography Awards 2022-tentoonstelling opent op 13 april en is tot en met 2 mei 2022 te zien in Somerset House, Londen, met meer dan driehonderd afdrukken en honderden extra afbeeldingen op digitale displays van winnende en genomineerde fotografen.

Meer informatie op: www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: