Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Sebastião Salgado ontvangt Outstanding Contribution SWPA

De World Photography Organization heeft aangekondigd dat de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado is uitgeroepen tot ontvanger van de Outstanding Contribution to Photography van de Sony World Photography Awards 2024. Sebastião Salgado, een van de meest getalenteerde en wereldwijd bekende fotograaf heeft zijn internationale bekendheid verworven dankzij zijn opmerkelijke zwart-witcomposities, vastgelegd gedurende een carrière van meer dan vijftig jaar.

Variërend van aangrijpende portretten van inheemse gemeenschappen en industriële arbeiders tot onderzoeken naar migratie en opvallende panorama's van de natuur, heeft Salgado's kenmerkende fotografische stijl weerklank gevonden bij een wereldwijd publiek. Zijn foto's, vaak tentoongesteld in toonaangevende culturele instellingen en opgenomen in belangrijke publicaties over de hele wereld, zijn emblematisch geworden voor de hedendaagse fotojournalistiek.

foto: © Sebastião Salgado, Outstanding Contribution to Photography, 2024 Sony World Photography Awards - Ethiopia, 1984

Tientallen foto's van Salgado zullen te zien zijn als onderdeel van de tentoonstelling Sony World Photography Awards 2024, die van 19 april tot en met 6 mei 2024 terugkeert naar Somerset House, Londen.

De selectie, gemaakt door de fotograaf, belicht de belangrijkste thema's en mijlpalen van de laatste vijf decennia van zijn carrière. Met werken uit zijn vroege projecten zoals Gold (1986) en Workers (1993), en recentere series zoals Genesis (2011) en Amazônia (2019), laat de tentoonstelling de universele complexiteit en nuances van het leven op onze planeet zien en onthult het de angsten en ontberingen, evenals de buitengewone schoonheid ervan.

Sebastião Salgado, geboren in 1944 in Aimorés, Brazilië, volgde een opleiding en praktijk als econoom voordat hij in 1973 een fulltime carrière in de fotografie begon en ging werken bij de toonaangevende fotoagentschappen Sygma, Gamma en Magnum.

foto: © Sebastião Salgado, Outstanding Contribution to Photography, 2024 Sony World Photography Awards - Kuwait, 1991

Zijn stijl van fotografie is diep geworteld in zijn erfgoed: zijn jeugd op het platteland van Brazilië, omringd door de uitgestrekte natuur en de open lucht, gaf vorm aan zijn benadering van licht, contrast en proportionaliteit.

De Outstanding Contribution to Photography eert een persoon of groep mensen die een significante impact hebben gehad op het fotografische medium.

Als 17e ontvanger voegt Salgado zich bij een vooraanstaande lijst van iconische namen, waaronder William Eggleston (2013), Mary Ellen Mark, William Klein, Eve Arnold, Bruce Davidson, Elliott Erwitt en meest recentelijk Martin Parr, Candida Höfer, Nadav Kander, Gerhard Steidl, Graciela Iturbide en Edward Burtynsky (2022).

Meer info: www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: