Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Beste Nederlandse foto Sony World Photography Awards 2020

De jury van de 2020 Sony World Photography Awards heeft vandaag de foto Johan Maurits van Nassau van Jeroen Adema en Tryntsje Nauta uitgeroepen tot winnaars van de Nederlandse National Award.

Johan Maurits van Nassau van Jeroen Adema en Tryntsje Nauta
foto: © Jeroen Adema en Tryntsje Nauta - Johan Maurits van Nassau

De Sony World Photography Awards is 's werelds grootste fotografiewedstrijd. De National Awards vormen een wereldwijd programma dat open staat voor fotografen van elk niveau. Het programma beloont een fotograaf uit elk land voor een op zichzelf staande foto en biedt hen de mogelijkheid om hun werk te presenteren op de Sony World Photography Awards 2020-tentoonstelling in Somerset House, Londen. Deze zal plaatsvinden van 17 april tot 4 mei.

Jeroen Adema en Tryntsje Nauta werden door juryleden anoniem geselecteerd voor de foto Johan Maurits van Nassau in de portraiture categorie van de open competitie.

“Deze foto is onderdeel van een serie waarbij we verhalen uit het verleden hebben gecombineerd met een modern element. Op deze foto is Johan Maurits van Nassau (1604-1679) te zien, de heerser van het Duitse vorstendom Nassau-Siegen. Op zestienjarige leeftijd werd hij soldaat in het leger van de Republiek. Uiteindelijk wordt hij veldmaarschalk. In 1664 komt Johan Maurits naar Leeuwarden voor de begrafenis van zijn neef, de Friese gouverneur Willem Frederik. Op de terugweg valt hij met zijn paard in Franeker door een brug in het stadscentrum. Het ongeluk is bijna fataal voor hem. We fotografeerden hem in het moderne kanaal, op exact dezelfde plek waar hij in 1664 doorheen viel.”

Als winnaar van de National Award ontvangen Jeroen Adema en Tryntsje Nauta een Sony camera.

© eddo hartmann, Netherlands, Shortlist, Professional competition, Environment , 2020 Sony World Photography Awards
foto: © Eddo Hartmann, Netherlands, Shortlist, Professional competition, Environment, 2020 Sony World Photography Awards

Meer dan 345.000 afbeeldingen werden ingezonden voor de Sony World Photography Awards 2020-competitie en meer dan 190.000 namen deel aan de open competitie (waaruit de winnaar van de National Awards werd geselecteerd) - het hoogste aantal inzendingen tot nu toe.

De World Photography Organisation kondigt vandaag tevens de finalisten en de geselecteerde fotografen aan in de Professionele competitie van de Sony World Photography Awards 2020. Hierbij waren nieuwe fotoprojecten van de winnaars van de Sony Professional Beurs van 2019 inbegrepen.

In het kader van de awards worden de foto’s van de finalisten van de Professionele competitie en de winnaars van de Beurs tentoongesteld. Dit vindt plaats in april van dit jaar in Somerset House.

foto: © Hashem Shakeri, Iran, Professional Documentary, 2019
foto: © Hashem Shakeri, Iran, Professional Documentary, 2019

De nadruk wordt dit jaar gelegd op techniek en een frisse kijk op ontwerpen. De winnaar van de Photographer of the Year 2020 wordt gekozen uit een groep professionele finalisten en wordt op 16 april in Londen bekend gemaakt tijdens de uitreiking.

Dit jaar zijn drie Nederlandse fotografen opgenomen in de shortlist voor de professionele competitie. Dit zijn Eddy van Wessel (Documentaire), Eddo Hartmann (Milieu) en Jeroen van Dam (Landschap). Helaas zijn deze fotografen niet als finalist geselecteerd voor de categorieën.

Voor meer informatie, bezoek www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: