Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Winnaars Sony World Photography Awards 2024

Photographer of the Year 2024 voor de World Photography Organisation

De World Photography Organization kondigt de winnaars van de Sony World Photography Awards 2024 aan. De titel Photographer of the Year 2024 wordt toegekend aan Juliette Pavy (Frankrijk) voor Spiralkampagnen, een serie over gedwongen anticonceptie en onbedoelde sterilisatie van Groenlandse vrouwen.

Juliette Pavy wint samen met deze titel de bijbehorende geldprijs van $25.000 (USD) en digitale beeldapparatuur van Sony. Daarnaast krijgt Pavy de mogelijkheid om nieuw werk te presenteren op de tentoonstelling Sony World Photography Awards 2025.

Spiralkampagnen is een documentair project dat de ernstige en blijvende gevolgen onderzoekt van de campagne voor onvrijwillige geboortebeperking onder leiding van de Deense autoriteiten in Groenland in de jaren zestig en zeventig, waarbij enkele duizenden Inuit-vrouwen, sommigen nog maar twaalf jaar oud, zonder hun toestemming een spiraaltje kregen.

foto: © Juliette Pavy, France, Photographer of the Year, Professional competition, Documentary Projects, Sony World Photography Awards 2024

De narratieve structuur van Pavy’s project wordt gevormd door te fotograferen vanuit de perspectieven van de slachtoffers, wat de moeilijke en belangrijke reflecties toont op het collectieve trauma dat deze gemeenschap ervaart.

Verder maakt zij gebruik van verschillende fotografische invalshoeken; van situeringsopnamen van de stad Nuuk en haar klinische ruimtes, tot röntgenfoto's en archieffoto's van de betrokken jonge vrouwen, van recente portretten van slachtoffers en van artsen die tijdens en na het programma in Groenland werkten, tot de Deense parlementariër die onderzoek doet naar de Spiralkampagnen.

De Nederlandse fotograaf Eddo Hartmann is winnaar van de Landscape category. In zijn serie The Sacrifice Zone verkent hij een afgelegen gebied in Kazachstan dat ooit de locatie was van de belangrijkste nucleaire testfaciliteiten van de Sovjet-Unie. Hij maakt gebruik van infrarood om de voor het menselijk oog onzichtbare gevolgen van de stralingsbesmetting te laten zien.

foto: © Eddo Hartmann - A dosimetrist measures radiation at the Southern ridge of Lake Shagan, Netherlands, Winner, Professional competition, Landscape, Sony World Photography Awards 2024

Uit de tien winnaars in de open categorie van de wedstrijd is Liam Man (UK) uitgeroepen tot Open Photographer of the Year 2024, hij ontvangt een prijs van $5.000 plus Sony apparatuur voor zijn foto Moonrise Sprites over Storr, waarop de bekende rotsformatie van de Old Man of Storr op het eiland Skye in Schotland, wordt afgebeeld, verlicht door dronelichten en de opkomende oranje maan.

Deze opname, gemaakt laat in de nacht, tijdens een krachtige sneeuwstorm, benadrukt het uitgestrekte bergachtige landschap en de opvallende winterhemel.

Liam Man: "Het grootste deel van de nacht huilden sneeuwstormen, waardoor er slechts enkele minuten overbleven om deze foto te maken voordat de maan te helder werd."

foto: © Liam Man - Moonrise Sprites over Storr, United Kingdom, Open Photographer of the Year, Open Competition, Landscape, Sony World Photography Awards 2024

De tentoonstelling van Sony World Photography Awards 2024 is te bezoeken van 19 april tot 6 mei 2024 in Somerset House, in Londen, met meer dan tweehonderd prints en honderden extra afbeeldingen in digitale displays van winnende en genomineerde fotografen. Ook worden werken gepresenteerd van de Outstanding Contribution to Photography winnaar van dit jaar, de gewaardeerde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado.

Meer informatie op: www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: