Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Federico Borella wint Sony World Photography Award

De Italiaanse fotograaf Federico Borella is dit jaar uitgeroepen tot Photographer of the Year 2019 voor de World Photography Organisation. Voor zijn winnende fotoserie Five Degrees ontving hij gisteravond $ 25.000 (USD). Het werk werd door de jury geprezen vanwege zijn gevoeligheid, technische uitmuntendheid en artisticiteit om een wereldwijd probleem aan het licht te brengen.

foto door Federico Borella van een portret van een Indiase vrouw met tranen in haar ogen
foto: © Federico Borella, Italy, Photographer of the Year, Professional, Documentary (Professional), 2019 Sony World Photography Awards

De 12e editie van de wedstrijd had een record van 326.977 inzendingen van fotografen uit 195 landen en gebieden. Borella werd gekozen uit de tien categoriewinnaars van de professionele competitie die gisteravond werden bekendgemaakt, naast die van de tweede en derde plaats in elke professionele categorie. De algemene winnaars van de prijzen Open (best single image), Youth and Student Focus-wedstrijden werden ook onthuld.

Five Degrees is een project van de Italiaanse fotograaf Federico Borella uit Bologna (35 jaar). Met een graad in klassieke literatuur en meester in de fotojournalistiek is Borella een internationaal bekende freelance fotojournalist met meer dan tien jaar ervaring als nieuwsfotograaf en docent in fotografie en fotojournalistiek.

Ik voel een enorme verantwoordelijkheid omdat ik deze situatie als fotojournalist heb kunnen zien en registreren

De serie Five Degrees gaat over zelfmoord bij mannen in de boerengemeenschap van Tamil Nadu, Zuid-India, die met de ergste droogte in 140 jaar wordt geconfronteerd. Op basis van een studie van Berkeley University, die een correlatie aantoonde tussen klimaatverandering en verhoogde zelfmoordcijfers onder Indiase boeren, heeft Borella de impact van de klimaatverandering op dit landbouwgebied en zijn gemeenschap onderzocht door middel van een schrijnende en krachtige mix van afbeeldingen van het landbouwlandschap, herinneringen van de overleden boeren en portretten van de achterblijvers.

Borella's reactie: “Deze Award is een van de belangrijkste dingen voor mijn carrière en mijn leven. Dit soort zichtbaarheid is verbazingwekkend omdat het mij en mijn werk in staat stelt een wereldwijd publiek te bereiken. Het is een 'gouden ticket' die je eens in je leven krijgt toegeworpen. Ik voel een enorme verantwoordelijkheid omdat ik deze situatie als fotojournalist heb kunnen zien en registreren. Deze prijs is een bewijs aan de geportretteerden dat ze mij kunnen vertrouwen - en voor mijn beroep is dit fundamenteel.”  

foto van Christy Lee Rogers van vrouwen onder water met doeken in beweging
foto: © Christy Lee Rogers, United States of America, Open Photographer of the Year, Open, Motion (Open competition), 2019 Sony World Photography Awards

De Hawaiaanse fotografe Christy Lee Rogers is geselecteerd als Open winnaar uit de 10 categoriewinnaars met de beste enkele afbeelding ter wereld. Zij wordt erkend voor zijn werk Harmony en ontvangt een prijs van $ 5.000 (USD). Rogers is een internationaal bekende kunstenares die bekend staat om het gebruik van water en verlichting in haar fotografische werken om dramatische effecten te creëren.

Foto boven: "Shot underwater in Hawaii. This image is part of my Muses Colllection. What started to work best for me was having a perspective from outside of the water, looking in and using the surface of a pool as a canvas, utilizing natural effects like the refraction of light with movement to bend reality, and shooting at night so I could really control my light."

De Student Photographer of the Year is Sergi Villanueva (25 jaar). De Valenciaanse student werd gekozen door de juryleden voor zijn foto La Terreta. Het werk illustreert een levendige weergave van zijn geboorteland door het lokale sinasappel landbouw- en oogstproces. Villanueva won voor zijn school € 30.000 aan Sony-fotografie-apparatuur.

foto door Zelle Westfall van gekleurde vrouw portret close
foto: © Zelle Westfall, United States of America, Youth Photographer of the Year, Youth, Diversity (2019 Youth competition), 2019 Sony World Photography Awards

De in Atlanta gevestigde Amerikaanse student Zelle Westfall werd bekroond voor haar foto Abuot, een opvallend enkel beeld als inzending op het thema Diversity. Over haar winnend werk zei Westfall: "Abuot is mijn vriend van school en zij is een van de grappigste mensen die ik ken. In de huidige maatschappij, met huidblekende producten en discriminatie op kleur in de media, is het belangrijk om de schoonheid te benadrukken van vrouwen met een donkere huidskleur, die vaak te horen krijgen dat ze 'te donker' zijn."

De wedstrijd Youth Photographer of the Year stond open voor alle fotografen van 12 tot 19 jaar.

Dit jaar is aan de Londense fotograaf Nadav Kander de Outstanding Contribution to Photography-prijs overhandigd. Zijn bekroonde commerciële, portret-, figuratief en landschapswerk heeft een kenmerkende stijl die vaak gevoelens van stilte en onbehagen oproept.

Nederland wint dit jaar twee keer in de Professional categorie: Marinka Masséus is uitgeroepen tot winnaar in de Professional Creative-categorie voor haar serie Chosen [not] to be, en Jasper Doest won met zijn serie Meet Bob de eerste prijs in de categorie Professional Natural World & Wildlife. Lees hier meer.

Alle winnende en genomineerde beelden zijn van 18 april tot 6 mei te bezichtigen in het Londense Somerset House.

Meer informatie op: www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: