Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

William Klein ontvangt Outstanding Contribution to Photography Award

foto: © William Klein/Courtesy HackelBury Fine Art, London | Antonia Simone Barbershop New York 1961 Vogue.

William Klein, een van de meest belangrijke en invloedrijke fotografen en filmmakers van de twintigste eeuw, ontvangt op 26 april tijdens de Sony World Photography Awards de Outstanding Contribution to Photography Award.

Hij zal de prijs in ontvangst nemen tijdens de jaarlijkse award ceremonie in Londen temidden van alle leidende figuren in de internationale wereld van de fotografie. Een klein deel van zijn werk zal getoond worden als onderdeel van de Sony World Photography Awards Exhibition in Somerset House in London van 27 april tot 20 mei.

‍Cineposter, Tokyo 1961. William Klein, Outstanding Contribution to Photography Winner, Sony World Photography Awards 2012

Hoewel begonnen als abstract schilder ontdekte hij al snel de fotografie als middel om zijn ontwerpen vorm te geven.

Nadat hij ontdekt werd door Liberman van de Amerikaanse Vogue, keerde Klein op 25-jarige leeftijd terug naar New York waar hij als mode- en reportagefotograaf zijn geld verdiende. In 1957 won hij de Prix Nadar voor zijn boek Paris where Life is Good and Good For You.

In datzelfde jaar ontmoette hij filmdirector Fellini die hem uitnodigde mee te werken aan de film Nights of Cabiria in Rome. Het fotoboek Rome volgde in 1960, daarna Moscow en Tokyo in 1964. Door zijn artistieke fotografie met hoge korrel en groothoek shockeerde hij de gevestigde fotografische orde en kreeg de reputatie anti-fotografen fotograaf.

Van 1955 tot 1965 werkte Klein voor Vogue en fotografeerde zijn modellen het liefst op straat of op lokatie. Dit inspireerde hem tot het maken van zijn eerste satirische film Who are you Polly Maggoo? in 1966. Vanaf 1980 concentreert hij zich opnieuw op de fotografie.

foto: © William Klein, William Klein/Courtesy HackelBury Fine Art, London | The Holy family on bike, Roma 1956.

In 1990 won hij de prestigieuze Hasselblad Award. In 1997 fotografeerde hij nogmaals New York en exposeerde hiermee in Barcelona en Parijs. In 1999 ontving hij de Medal of the Century by the Royal Photographic Society in Londen. Een solo expositie getiteld William Klein: Paintings Etc zal plaatsvinden in HackelBury Fine Art van 21 september tot 20 december 2012.

Een grotere collectie van William Klein’s werk zal van 10 oktober 2012 tot 20 januari 2013 samen met het werk van Daido Moriyama getoond worden bij Tate Modern.

Na een carrière van een halve eeuw woont en fotografeert Klein op 83-jarige leeftijd nog steeds in Frankrijk.

Vorig jaar werd de Outstanding Contribution to Photography Award uitgereikt aan Bruce Davidson. Eerder ontvingen Eve Arnold, Marc Riboud en Phil Stern deze prijs, beter bekend als de Lifetime Achievement Award.

Info: www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: