Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Rinko Kawauchi ontvangt Outstanding Contribution SWPA

De World Photography Organization heeft aangekondigd dat de Japanse fotograaf Rinko Kawauchi is uitgeroepen tot ontvanger van de Outstanding Contribution to Photography van de Sony World Photography Awards 2023. Kawauchi, een van de belangrijkste Japanse fotografen die vandaag de dag werkzaam is, heeft internationale bekendheid verworven vanwege haar intieme en heldere foto's, die kortstondige momenten van het dagelijks leven vastleggen.

Ruim twintig foto's zullen worden gepresenteerd als onderdeel van de Sony World Photography Awards 2023-tentoonstelling in Somerset House te Londen van 14 april tot 1 mei 2023.

foto: © Rinko Kawauchi, Outstanding Contribution to Photography, 2023 Sony World Photography Awards - Untitled, from the series Illuminance, 2009

De selectie, gemaakt door de kunstenaar, omvat meer dan twintig jaar van haar carrière en belicht belangrijke mijlpalen en thema's uit enkele van haar meest iconische series: Illuminance (2011), AILA (2004), Utatane (2001) en Amettsuchi (2013).

Kawauchi is beïnvloed door Shinto, wat ervan uitgaat dat alles een geest of energie heeft, genaamd 'kami'. Dienovereenkomstig is de lens van Kawauchi geduldig en empathisch voor zijn alledaagse onderwerpen: glinsterende lichten weerspiegeld in een spiegel, een paar handen die draad in elkaar vlechten, zonnestralen die door het bladerdak van een bos stromen.

Kawauchi is beïnvloed door Shinto, wat ervan uitgaat dat alles een geest of energie heeft, genaamd 'kami'

Haar foto's worden vergeleken met haiku's, een stijl van korte poëzie afkomstig uit Japan die door zijn regels vaak reflecteert naar een bredere betekenis of waarheid. Zo ook geeft Kawauchi's spaarzame beeldtaal deze ogenschijnlijk kleine momenten een gevoel van groot gewicht en betekenis.

foto: © Rinko Kawauchi, Outstanding Contribution to Photography, 2023 Sony World Photography Awards - Untitled, from the series Ametsuchi, 2013

Haar series Utatane (2001), AILA (2004) en Illuminance (2009) illustreren haar eigenzinnige stijl, met glimpen van alledaagse taferelen die gaan over de levenscyclus en de kwetsbaarheid ervan – het rafelen van een net, een mond die opengaat met een rij vullingen, een grassprietje met druppeltjes ochtenddauw. Op de tentoonstelling is ook werk te zien van Ametsuchi (2013), een serie die gaat over weggaan.

Door middel van mijn fotografie probeer ik kunstwerken te maken die voor mij als een wegwijzer fungeren

In reactie op haar aanvaarding van de prijs zegt Rinko Kawauchi: "Deze prijs is een erkenning van mijn werk en moedigt mij aan voor mijn toekomstige activiteiten. De tentoonstelling brengt een oeuvre dat niet alleen mijn werk kenmerkt, maar presenteert ook een ambitieuze serie die met een andere methode en aanpak tot stand is gekomen.

Door middel van mijn fotografie probeer ik kunstwerken te maken die voor mij als een wegwijzer fungeren om de ervaringen die ik beleef en waar ik naar kijk nader te onderzoeken.'

foto: © Rinko Kawauchi, Outstanding Contribution to Photography, 2023 Sony World Photography Awards - Untitled, from the series Illuminance, 2011

De Outstanding Contribution to Photography eert een persoon of groep mensen die een significante impact hebben gehad op het fotografische medium.

Als 16e ontvanger voegt Rinko Kawauchi zich bij een vooraanstaande lijst van iconische namen, waaronder William Eggleston (2013), Mary Ellen Mark, William Klein, Eve Arnold, Bruce Davidson, Elliott Erwitt en meest recentelijk Martin Parr, Candida Höfer, Nadav Kander, Gerhard Steidl, Graciela Iturbide en Edward Burtynsky (2022).

Meer info: www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: