Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Gerhard Steidl winnaar van Outstanding Contribution voor Photography Award

© Carlos Saura. Vanished Spain, 2016. Outstanding Contribution to Photography, Sony World Photography Awards 2020.
foto: © Carlos Saura. Vanished Spain, 2016. Outstanding Contribution to Photography, Sony World Photography Awards 2020

De World Photography Organisation (WPO) heeft de uitgever en drukker Gerhard Steidl uitgeroepen tot winnaar van de Outstanding Contribution to Photography 2020. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van de Awards dat deze erkenning niet aan een fotograaf wordt gegeven. Steidl wordt tijdens de prijsuitreiking op 16 april in Londen geëerd voor zijn werk met fotografen en de aanzienlijke impact van zijn fotoboeken.

Om zijn succes te vieren, zal een presentatie van het boekvormingsproces van Steidl en ongeveer tachtig van zijn meest geprezen publicaties worden getoond als onderdeel van de Sony World Photography Awards 2020-tentoonstelling in het iconische Somerset House in Londen onder de titel One Love, One Book: Steidl Book Culture.

© Carlos Saura. Vanished Spain, 2016. Outstanding Contribution to Photography, Sony World Photography Awards 2020.
foto: © Carlos Saura. Vanished Spain, 2016. Outstanding Contribution to Photography, Sony World Photography Awards 2020.

De tentoonstellingsruimte wordt opgezet als een visuele workshop verdeeld in vier onderdelen: Artist, Concept, Design en Print. Elk tentoongesteld object zal vergezeld gaan van een gedetailleerd commentaar en biedt bezoekers inzicht in de boekcultuur van Steidl en de stapsgewijze begeleiding van zijn ambachtelijke boeken; te beginnen met de eerste correspondentie met de kunstenaar en redactionele overwegingen, tot voorbeelden van verschillende technische elementen zoals lettertypen, papier en bindmateriaal.

Hoogtepunten zijn onder meer The Japanese Box (2001): gepubliceerd onder de Steidl-oplage Edition 7L, een samenwerking tussen Karl Lagerfeld en Gerhard Steidl. Een andere editie van Edition 7L die te zien is, is het interview van Andy Warhol: The Crystal Ball of Pop Culture (2004).

Naast bekende publicaties, toont Steidl foto's van een selectie van kunstenaars met wie hij langdurige relaties heeft gecultiveerd.

Deze omvatten gloednieuwe afbeeldingen van de Nobelprijs winnende romanschrijver Orhan Pamuk's aankomende fotografietitel Orange (2020), kunstenaar Dayanita Singh's Museum Bhavan (2017), foto's uit het boek Vanished Spain (2016) van de Spaanse filmmaker Carlos Saura en originele zilveren gelatine-afdrukken van Ed Ruscha's On the Road (2009).

Eerdere winnaars van de Outstanding Contribution to Photography-award zijn onder anderen Mary Ellen Mark, William Klein, Eve Arnold, Bruce Davidson, Elliott Erwitt en meest recentelijk Martin Parr, Candida Höfer en Nadav Kander.

Meer info: www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: