Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Vier Nederlandse fotografen genomineerd voor SWPA 2019

foto van een bruin getinte kamer met een raam en afgebladderd behang waarin een ouderwetse haardroogkap en op de grond een poster van de mona lisa en wat staande stofzuigers
foto: © Alice van Kempen, Netherlands, Shortlist, Open, Still Life (Open competition), 2019 Sony World Photography Award - Past Life

De World Photography Organisation onthult vandaag de genomineerde fotografen voor de Open en Youth-wedstrijden van de Sony World Photography Awards 2019, waaronder vier Nederlandse fotografen die achter enkele van 's werelds beste afzonderlijke foto's staan, genomen in 2018.

Het succes van de Nederlandse fotografen is opmerkelijk, aangezien de wedstrijd voor 2019 het hoogste aantal inzendingen ooit ontving: 326.997 uit 195 landen.

portret van jong meisje met rood haar als een mona lisa in een zwarte achtergfrond
foto: © Mariëtte Aernoudts, Netherlands, Shortlist, Open, Creative, 2019 Sony World Photography Awards - Little Mona Lisa

De Open shortlist bevat werken geselecteerd uit tien verschillende categorieën en bevat vier Nederlandse fotografen in drie categorieën.

Mariëtte Aernoudts, Creative

Aernoudts is een autodidactische fotograaf gevestigd in Raamsdonksveer en heeft in 2018 twee andere prijzen gewonnen. Het op de shortlist geplaatste plaatje is een goed voorbeeld van de liefde van de fotograaf voor het mixen en verbeteren van portretten met photoshop.

Jeroen Beekelaar, Natural World & Wildlife

Het werk van de uil op een straatlantaarn werd genomen door Beekelaar, een in Drenthe gevestigde fotograaf die gepassioneerd is in het maken van afbeeldingen van natuur, steden, mensen en dieren.

foto van een kerkuil op een lantaarn
foto: © Jeroen Beekelaar, Netherlands, Shortlist, Open, Natural World & Wildlife, 2019 Sony World Photography Awards - Owl

Alice van Kempen, Still Life

Van Kempen staat op de shortlist voor Past Life. Als autodidactische fotograaf is van Kempen vooral bekend als hondenfotograaf, maar zij richt zich ook op fotografie van dieren in het wild, reizen, landschap en urbex.

Oscar Van Heek, Creative

Met de titel Iron Harvest Print 2 maakt het werk deel uit van een grotere reeks beelden die 24 stills uit de ontploffing van munitie uit de Eerste Wereldoorlog op het voormalige slagterrein van Ieper in 2018 samenbrengt. Van Heek is een fotograaf en filmmaker die al meer dan tien jaar in Schotland woont.

De vier fotografen strijden om hun categorie en om de titel Open Photographer of the Year van Sony World Photographer 2019 te winnen. 

De shortlist voor jongeren bevat de top acht afzonderlijke afbeeldingen van 12-19-jarigen met het thema Diversity. Genomineerden komen van over de hele wereld.

foto van een jongen met ontbloot bovenlijf die de schapen achter hem in de wei verzorgt
© Ilya Bugaev, Moldova (Republic of), Shortlist, Youth, Diversity (2019 Youth competition), 2019 Sony World Photography Awards - Young Shepherd

De uiteindelijke winnaars worden bekend gemaakt op donderdag 17 april. Tot de prijzen behoren digitale fotoapparatuur van Sony, een reis naar de prijsuitreiking in Londen, 5.000 dollar voor de Open winnaar en 25.000 dollar voor de professionele winnaar.

Het werk van de genomineerde fotografen zal ook worden getoond op de Sony World Photography Awards Tentoonstelling in Londen vanaf 18 april tot 6 mei 2019.

Meer informatie op www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: