Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Nominaties studenten- en jeugdcompetities van SWPA 2024

Vandaag maakte de World Photography Organization de fotografen bekend van de shortlist voor de student- en jeugdcompetities van de Sony World Photography Awards 2024. Winnaars van Student Photography of the Year en Youth Photographer of the Year worden op 18 april bekendgemaakt en worden getoond op de Sony World Photography Awards 2024 expositie in Somerste House in Londen.

De Student shortlist bevat het werk van tien studenten van toonaangevende instellingen voor hoger onderwijs uit de hele wereld. Studenten werden uitgedaagd om een reeks van vijf tot tien afbeeldingen in te dienen binnen het thema Home.

foto: © Brayan Enriquez - My mother, United States, Shortlist, Student Competition, Sony World Photography Awards 2024

Familierelaties en persoonlijke geschiedenis zijn sleutelthema's in een aantal van de genomineerde series, net als verkenningen van de gemeenschap en de manieren waarop iemand zich thuis voelt binnen een grotere groep.

Elders keken de fotografen op de shortlist hoe introspectie ervoor zorgt dat individuen zich gegrond voelen, terwijl projecten van weer andere fotografen de uitdagingen onderzoeken die gepaard gaan met het creëren van een huis in precaire omstandigheden.

Brayan Enriquez - My mother:
Mijn moeder zit alleen. Vlak voordat ik op de ontspanknop drukte, vroeg ik: ‘Waar denk je aan?’ Haar antwoord was simpelweg ‘thuis’.

Zesentwintig jaar geleden emigreerden mijn ouders naar de Verenigde Staten. Als kind kon ik me de odyssee van mijn ouders in rudimentaire termen voorstellen: wandelen, liefhebben en moedig zijn. Door de jaren heen ben ik er echter in geslaagd de realiteit van onze situatie te contextualiseren en gebruik ik nu woorden als verraderlijk, eenzaam en angstig. Desgevraagd herhaalt mijn vader het moment waarop zijn groep plat op hun buik lag, zich verstoppend voor een onbewuste ICE-officier (Immigration and Customs Enforcement) die vlakbij zat. Mijn moeder herinnert zich dat ze door kniehoge modder trok in de woestijn van Arizona, duizenden kilometers verwijderd van haar huis in Acapulco, Mexico. Mijn zus daarentegen kan zich niet veel herinneren; ze was toen nog maar vijf jaar oud. Dit project navigeert door deze ingewikkelde geschiedenis en benadrukt hoe deze ervaring niet geheel uniek is voor mijn familie. De foto's zijn allemaal bij ons thuis gemaakt, vanwege de functie ervan als toevluchtsoord voor immigranten zonder papieren in het hele land.

foto: © Gaston Zilberman - The Urus stand, honoring the legacy of their ancestral way of life, Argentina, Shortlist, Student Competition, Sony World Photography Awards 2024

De shortlist van dit jaar bestaat uit fotografen van over de hele wereld, waaronder uit België, Zuid-Afrika, Argentinië, Bangladesh en de VS. De Student Photographer of the Year ontvangt voor de instelling waar ze studeren €30.000,- aan digitale beeldapparatuur van Sony.

Gaston Zilberman - The Urus stand
De verdwijning van het meer maakte een einde aan de mogelijkheid van jagen en vissen voor de inheemse Uru-gemeenschap. Nu blijven alleen de herinneringen aan hun voorouderlijk leven over, maar ze streven ernaar de herinnering en de essentie van het Qotzuñi-zijn levend te houden – ‘mensen van het meer’.

Joyce Xu - Self-portrait
In juni 2023 maakte ik dit zelfportret in een fotostudio. Ik was in een introspectieve stemming en worstelde met een innerlijke onrust, verscheurd tussen mijn verbinding met de Chinese cultuur en traditie, en mijn hoop mezelf te bevrijden van zelfopgelegde beperkingen die verband hielden met mijn afkomst. Dit beeld vertegenwoordigt een zoektocht naar erbij horen, aanpassing en identiteit in onbekende landen.

foto: © Joyce Xu - Self-portrait, Australia, Shortlist, Youth Competition, Sony World Photography Awards 2024

De shortlist Youth bestaat uit het werk van tien fotografen van 19 jaar en jonger. Voor de competitie van 2024 werden deelnemers uitgenodigd om te reageren op de korte opdracht Through Your Eyes. In hun werk legden de jonge fotografen hun persoonlijke ervaringen van de natuurlijke wereld en omgeving vast, en reflecteerden ze op vragen over identiteit en individualiteit.

Op de hele shortlist demonstreerden de fotografen hun creatieve benadering van compositie terwijl ze hun omgeving documenteerden. De fotografen op de shortlist komen uit verschillende internationale gebieden, waaronder Australië, Maleisië, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en de Filippijnen.

De winnaar ontvangt een digitale foto-uitrusting van Sony om hun visie vast te kunnen leggen.

Meer info op worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: