Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Edward Burtynsky ontvangt Outstanding Contribution SWPA

© Edward Burtynsky, 2021 Sony World Photography Awards - Phosphor Tailings Pond #4, Near Lakeland, Florida, USA, 2012
foto: © Edward Burtynsky, 2021 Sony World Photography Awards - Phosphor Tailings Pond #4, Near Lakeland, Florida, USA, 2012

De World Photography Organisation (WPO) heeft aangekondigd dat fotograaf Edward Burtynsky is uitgeroepen tot ontvanger van de Outstanding Contribution to Photography 2022. Burtynsky wordt algemeen beschouwd als een van 's werelds meest talentvolle hedendaagse fotografen, en is vooral bekend om zijn overweldigende foto's van industriële landschappen en de bredere milieucrisis.

Meer dan een dozijn grootschalige foto's zullen worden gepresenteerd als onderdeel van de Sony World Photography Awards 2022-tentoonstelling in Somerset House te Londen van 15 april tot 2 mei 2022.

De selectie, gemaakt door de kunstenaar, belicht belangrijke werken en thema's uit zijn veertig jarige carrière. Deze omvatten epische beelden uit Anthropocene (2018); Deze serie, die zijn naam ontleent aan de voorgestelde naam voor ons huidige geologische tijdperk, is een onderzoek naar menselijke activiteit en de diepgaande invloed die deze heeft op de aarde en haar systemen.

foto: © Edward Burtynsky, 2021 Sony World Photography Awards - Salt Pans #18, Little Rann of Kutch, Gujarat, India, 2016
foto: © Edward Burtynsky, 2021 Sony World Photography Awards - Salt Pans #18, Little Rann of Kutch, Gujarat, India, 2016

Zijn beeldmateriaal onderzoekt de collectieve impact die wij als soort hebben op het oppervlak van de planeet. In opvallende afbeeldingen van uitgestrekte, door mensen veranderde landschappen legt Burtynsky de ontzagwekkende omvang van infrastructuur en vernietiging bloot, aangewakkerd door systemen van kapitalisme en consumptie.

Voornamelijk genomen vanuit een vogelperspectief, worden vergezichten van met littekens bedekte bergketens, uitgedroogde watermassa's, steengroeven, mijnen, landbouw en uitgestrekte stedenbouw gedistilleerd tot schilderkunstige abstracties van kleur en vorm.

De minutieus uitgevoerde composities van Burtynsky, zowel wonderbaarlijk als angstaanjagend, lokken kijkers met hun esthetische schoonheid en houden ze gefixeerd terwijl verontrustende details naar boven komen en de omvang van de vastgelegde verwoesting onthullen.

foto: © Edward Burtynsky, 2021 Sony World Photography Awards - Saw Mills #2, Lagos, Nigeria, 2016
foto: © Edward Burtynsky, 2021 Sony World Photography Awards - Saw Mills #2, Lagos, Nigeria, 2016

In een commentaar op zijn werk en de aanvaarding van de prijs zegt Edward Burtynsky: "Ik ben erg enthousiast om deze prijs in ontvangst te nemen. Mijn werk van de afgelopen veertig jaar heeft me het voorrecht gegeven om de wereld te zien, de problemen waarmee we worden geconfronteerd te begrijpen en van alles te getuigen met mijn camera."

De Outstanding Contribution to Photography eert een persoon of groep mensen die een aanzienlijke impact hebben gehad op het fotografische medium.

Eerdere winnaars van de Outstanding Contribution to Photography-award zijn onder anderen Mary Ellen Mark, William Klein, Eve Arnold, Bruce Davidson, Elliott Erwitt en meest recentelijk Martin Parr, Candida Höfer, Nadav Kander, Gerhard Steidl en Graciela Iturbide.

Meer info: www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: