Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Twee Nederlanders strijden om titel Photographer of the Year 2019

In het professionele gedeelte van de Sony World Photography Awards 2019 zijn nu ook Nederlandse fotografen genomineerd; Jasper Doest en Marinka Masséus maken kans op de titel Photographer of the Year 2019.

Volgens de jury behoort het werk van Jasper Doest in de Professional Natural World & Wildlife category en dat van Marinka Masséus in de Professional Creative category tot de beste ingezonden serie's.

foto van een keuken met een vrouw en een flamingo erin, een opvanghuis voor gewonde dieren
foto: © Jasper Doest, Netherlands, Shortlist, Professional, Natural World & Wildlife (Professional), 2019 Sony World Photography Awards

De juryleden prezen het werk van Jasper Doest voor zijn vermogen om inzicht te bieden in de dierenwereld. De titel van zijn serie is Meet Bob, waarin hij Bob, een geredde Caribische flamingo, van het Nederlandse eiland Curaçao documenteert. 

Doest: "Bob's leven nam een ​​dramatische wending toen hij in een raam van een hotel vloog en een ernstige hersenschudding opliep. Hij werd verzorgd door Odette Doest, een plaatselijke dierenarts die ook een revalidatiecentrum voor dierenwelzijn en natuurbehoud beheert - de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben (FDOC). De bestaande handicap betekende dat Bob niet kon worden vrijgelaten, maar in plaats daarvan werd hij ambassadeur voor FDOC, dat de plaatselijke bevolking voorlicht over het belang van het beschermen van dieren in het wild."

foto van twee vrouwen met down syndroom die met hun ruggen tegen elkaar aan zitten en hun haar om elkaar heen hebben
foto: © Marinka Masséus, Netherlands, Shortlist, Professional, Creative, 2019 Sony World Photography Awards

Jasper Doest is een Nederlandse fotograaf die visuele verhalen maakt die inzicht bieden in niet-menselijke levens. Doest is een Senior Fellow van de International League of Conservation Photographers en een ambassadeur van het Nederlandse Wereld Natuur Fonds. Hij geeft regelmatig lezingen over fotografie, conservatie en wereldwijde duurzaamheid.

Het moet frustrerend zijn om de hele tijd te worden onderschat

De in Amsterdam wonende kunstenaar Marinka Masséus staat op de shortlist voor haar serie Chosen [not] to be.
Ze maakte deze serie na het lezen van Zwartboek (Nederlands voor 'Black Book') - een verzameling ervaringen van mensen met het syndroom van Down. Haar serie is gericht op het uitdagen van algemeen aanvaarde vooroordelen over mensen met het syndroom van Down. Het maakt deel uit van een internationaal project genaamd Radical Beauty, dat mensen met Down's Syndroom hun rechtmatige plaats in de beeldende kunst wil geven.

foto van een flamingo in het toilet van een opvanghuis voor gewonde dieren
foto: © Jasper Doest, Netherlands, Shortlist, Professional, Natural World & Wildlife (Professional), 2019 Sony World Photography Awards

Masséus: "De jonge vrouwen met wie ik samenwerkte, hadden een sterke wil om succes te hebben. Om zichzelf te bewijzen. Het moet frustrerend zijn om de hele tijd te worden onderschat. Chosen [not] to be reflecteert hun realiteit - de barrières die ze tegenkomen, de weigering van de maatschappij om hun capaciteiten te zien, de onzichtbaarheid van hun ware zelf - en het vertaalt hun ervaringen visueel."

Masséus is een fotograaf wiens werk draait om mensen, hun plaats in de maatschappij en gendergelijkheid. Een meermaals bekroonde fotograaf, haar afbeeldingen zijn wereldwijd in de media gepubliceerd.

De winnaars van de verschillende categorieën worden bekend gemaakt tijdens een ceremonie in Londen op 17 april. De op de shortlist geplaatste en winnende foto’s worden tevens tentoongesteld in Londen van 18 april tot 6 mei 2019. Alle winnaars worden tevens opgenomen in het boek van 2019 Awards.

Meer info: www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: