Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Eve Arnold ontvangt Lifetime Achievement Award

Eve Arnold zal dit jaar tijdens de Sony World Photography Awards de Lifetime Achievement Award ontvangen. Ze zal de prijs in ontvangst nemen tijdens de jaarlijkse award ceremonie in Cannes op 22 april (op de dag na haar 98ste verjaardag) temidden van alle leidende figuren in de internationale wereld van de fotografie.

Scott Gray, Managing Director van de World Photography Organisation licht toe: "Na een lang en bewogen leven is het moeilijk je voor de geest te halen wat Eve Arnold NIET op film heeft vastgelegd. En dat wat ze heeft vastgelegd behoort tot de meest blijvende beelden van deze tijd."

foto van Malcolm X door Eve Arnold, zwartwit portret
foto: © Eve Arnold/Magnum PhotosUSA. Chicago. MALCOLM X. 1961.

Eve Arnold begon te werken als fotograaf in de vroege jaren van 1950. Na gewerkt te hebben bij een filmverwerkingsbedrijf in New York, en opgeleid te zijn door Alexei Brodovitch, de art director van Harper's Bazaar, benaderde ze Magnum met een serie foto's die ze genomen had van de migrerende arbeiders in Long Island. Ze was een van de eerste vrouwen die werd opgenomen in het agentschap.

Een van haar eerste fotoverhalen van zwarte modellen op een modeshow in Harlem werd gepubliceerd. Ze raakte betrokken bij de burgerrechtenbeweging, waarbij Malcolm X haar persoonlijk uitkoos om hem te vergezellen tijdens zijn tours.

Al vroeg in haar carrière fotografeerde ze sterren als Marilyn Monroe, Joan Crawford, Marlene Deitrich en Isabella Rossellini, met wie ze allemaal zeer hecht bevriend raakte. Ze reisde over de hele wereld en fotografeerde onder andere in China, Rusland, Zuid-Afrika en Afghanistan.

Ze verhuisde in 1960 met haar zoon naar Londen en leverde regelmatig bijdragen aan de Sunday Times.

foto van Eve Arnold aan het fotograferen zittend op de grond
foto: © Eve Arnold/Magnum Photos ENGLAND. FILM: BECKET. Eve Arnold on the set of Becket. Photo: Robert Penn. 1963

Eve Arnold, die nog steeds in Londen woonachtig is, bleef fotograferen tot ver in de negentiger jaren, waarna ze nog diverse boeken uitgaf, zoals In Retrospect en Film Journal, en haar archieven bijhield.

Ze heeft alle prints van haar hand (en dat zijn er duizenden) van bijschriften, datum en handtekening voorzien, en is nog steeds actief als lid van Magnum.

Een retrospectief van Eve Arnold's werk, afkomstig uit de Tosca Photography Fund Collection met Zelda Cheatle als curator, zal worden tentoongesteld in Cannes (22-27 April) als deel van het World Photography Festival waarin ook workshops, portfolio reviews, studentenprogramma's en gesprekken met leden van de World Photography Academy en gerespecteerde personen van de internationale gemeenschap van fotografie zullen worden gehouden.

De prijs, die vorig jaar werd toegekend aan de Franse fotograaf Marc Riboud, is in het leven geroepen als eerbetoon aan fotografen wiens werk een heel leven lang algemeen erkend en geprezen is.

Info: www.worldphoto.org.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: