Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Handboek Digitale Onderwaterfotografie gevorderden

Handboek Digitale Onderwaterfotografie gevorderden - Ron Offermans

Zes jaar na het verschijnen van de eerste druk van het Handboek digitale onderwaterfotografie voor gevorderden is nu de volledig vernieuwde en uitgebreide derde druk uitgekomen. Alle hoofdstukken hebben een volledige revisie ondergaan.

Camera's uit de vorige uitgaven zijn inmiddels opgevolgd door nieuwe modellen en Action camera's hebben hun intrede gedaan. Snoots zijn inmiddels gemeengoed geworden. Optisch flitsen is aan een opmars bezig en verdringt zo langzamerhand elektrisch flitsen. Alle camera's hebben videomogelijkheden gekregen. Alle reden dus voor een volledig nieuwe uitgave die ook dieper op de materie ingaat.

Met nieuwere camera’s die beter presteren onder slechte lichtomstandigheden zijn nieuwe werkwijzen mogelijk die in het hoofdstuk Techniek worden besproken. Bij geen enkele tak van fotografie zijn flitsers zo belangrijk als bij onderwater fotografie. We hebben flitsers nodig om licht, contrast en kleur te brengen in het onder watermilieu.

Onderwaterflitsers moeten goed met de camera kunnen communiceren en daar gaat het helaas vaak mis. Daarom is er een geheel nieuw hoofdstuk gewijd aan Flitstechniek waarin uitgebreid wordt ingegaan op het optimaal afstemmen van camera en flitser.

Om een goed belichte foto te maken, is het positioneren van je flitsers onder verschillende omstandigheden zeer belangrijk. Waar kies je voor bij het gebruik van een groothoeklens of macrolens, in helder water in de tropen of water met matig zicht en zweefvuil? Bij al deze situaties is een optimale positie van de flitsers van groot belang. In het nieuwe hoofdstuk over Flitsposities komt dit uitgebreid aan de orde.

Het hoofdstuk over Compositie heeft een volledige revisie ondergaan en is uitgebreid met veel nieuwe informatie om een betere, spannende foto te maken. Met het op de markt komen van steeds meer en betere onderwatercamera’s neemt ook de belangstelling toe om op niet alledaagse plekken te fotograferen. De populariteit voor onderwaterfotografie-wedstrijden neemt ook toe.

In het hoofdstuk over Specialisaties wordt daarom uitgebreid ingegaan op wrak- en grotfotografie, modelfotografie in het zwembad en wedstrijdfotografie. Nabewerken van foto’s wordt steeds meer geaccepteerd en met beeldbewerkingsprogramma’s is steeds meer mogelijk. Maar het gebruik van die software wordt niet altijd eenvoudiger. Fabrikanten hebben er nog wel eens een handje van om functies te verplaatsen of een andere naam te geven.

Het hoofdstuk Nabewerken is uitgebreid met een aantal technieken om met software als Photoshop en Lightroom hinderlijke stofjes in de foto niet één voor één te verwijderen, maar allemaal tegelijk. Ook zijn er technieken toegevoegd om de kleur van het water op de achtergrond de gewenste toon en intensiteit mee te geven.
Hierdoor heeft het boek er ten opzichte van de eerste uitgave ruim veertig pagina’s bijgekregen.

Kortom, dit nieuwe boek is een onmisbaar hulpmiddel om nog mooiere onderwaterfoto’s te maken.

Ook van Ron Offermans: Handboek Digitale Onderwaterfotografie Basis.

Handboek Digitale Onderwaterfotografie gevorderden - Ron Offermans
Pagina's: 240
Prijs: € 39,50
EAN: 7107714391707

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: