Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo
Bezoek ook onze Fotokadoshop ...

Scott Kelby: Wanneer gebruik je een macrolens?

Excerpt Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 - Wanneer gebruik je een macrolens

Deze lens haal je tevoorschijn als je iets van echt, echt dichtbij wilt fotograferen. Je hebt vast wel eens zo’n close-upopname van bijen of van een lieveheersbeestje of een bloem gezien, toch? Dat is macro. Macrolenzen doen alleen dat ene, maar ze doen het dan wel heel erg goed. Er zijn een paar dingen die je over macrolenzen moet weten.

(1) Ze hebben een verbazingwekkend beperkte scherptediepte. Zo beperkt dat als je een bloem fotografeert het voorste blad scherp is terwijl een blad aan de andere kant van dezelfde bloem zo onscherp is dat hij nauwelijks herkenbaar is. Die beperkte scherptediepte is juist een van de dingen die ik zo geweldig vind aan macrolenzen. Maar tegelijkertijd is het daardoor ook lastig meerdere dingen scherp in beeld te krijgen. (Probeer maar eens met f/22 zo veel mogelijk scherp te krijgen. Probeer voor iets meer diepte je lens ook horizontaal te houden en voorkom dat je vanuit een hoek omhoog of omlaag schiet.)

(2) Elke beweging of trilling levert een onscherpe foto op. Gebruik daarom zo veel mogelijk een statief. Gebruik een draadontspanner en voorkom zo dat je de camera moet aanraken, wat extra risico op trillingen betekent. (In hoofdstuk 1 ‘Tips voor het maken van scherpe foto’s’ lees je meer over draadontspanners.)

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: