Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Zestien topfotografen in de tentoonstellling FLASH | BACK

Zestien topfotografen in de tentoonstellling FLASH | BACK, foto Ahmet Polat

Voor de fotografietentoonstelling FLASH | BACK lieten zestien topfotografen - waaronder Erwin Olaf, Rineke Dijkstra, Anton Corbijn, Ahmet Polat en Sanja Marušić - zich inspireren door de zeventiende-eeuwse schilderijen uit het Mauritshuis.

Het resultaat: zestien nieuwe foto’s. Voor elke zaal van het Mauritshuis één. De nieuwe werken hangen, staan en liggen tussen hun 17de-eeuwse inspiratiebronnen. Door deze nieuwe meesterwerken kijk je nooit meer hetzelfde naar Rembrandt, Vermeer en Jan Steen.

De deelnemende fotografen zijn Sara Blokland, Morad Bouchakour, Anton Corbijn, Elspeth Diederix, Desirée Dolron, Rineke Dijkstra, Kadir van Lohuizen, Sanja Marušić, Vincent Mentzel, Erwin Olaf, Kevin Osepa, Ahmet Polat, Carla van de Puttelaar, Viviane Sassen, Dustin Thierry en Stephan Vanfleteren.

foto: © Ahmet Polat, It's all in the game, 2022

De fotografen zijn allemaal van Nederlandse of Vlaamse bodem. Net zoals de schilders van onze meesterwerken. De nieuwe meesters bestudeerden elk schilderij tot in de kleinste details, voordat ze hun keuze maakten. Iconische werken en publieksfavorieten, maar ook minder bekende parels zie je in FLASH | BACK terug.

Verwacht zestien keer een originele, verrassende kijk op zeventiende-eeuwse kunst. Geen enkele foto is een remake van het originele schilderij.

Martine Gosselink: “Er is zo’n 350 tot 500 jaar aan tijd verstreken tussen het maken van de schilderijen en het maken van deze foto’s. De tentoonstelling – aangevuld met een catalogus en multimediatour – biedt bezoekers een reis van toen naar nu, van eeuwigheid naar vergankelijkheid, van vernis en verf naar high res fotografisch materiaal. De fotografen laten ons opnieuw kijken, door hun lens."

foto Ivo Hoekstra - Mauritshuis met foto van Ahmet Polat
foto: © Ivo Hoekstra - Mauritshuis

De fotografen, zowel gevestigde namen als aanstormende talenten, zijn allen van Nederlandse of Vlaamse bodem, net zoals de schilders van de meesterwerken. Ze bezochten het museum vaak meerdere keren om een definitieve keuze te maken en het werk tot in de kleinste details te bestuderen. Hun selectie is verrassend te noemen en omvat zowel iconische werken als minder bekende parels.

FLASH | BACK
t/m 16 oktober 2022
www.mauritshuis.nl

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: