Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tentoonstelling Engelen van de Zee - Stephan Vanfleteren

foto: © Twycer - Engelen van de Zee Stephan Vanfleteren, expositie Scheepvaartmuseum Amsterdam 2020
foto: © Twycer - Engelen van de Zee Stephan Vanfleteren

Van 18 september 2020 t/m 5 april 2021 toont Het Scheepvaartmuseum in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery de tentoonstelling Engelen van de Zee van fotograaf Stephan Vanfleteren.

Engelen van de Zee bestaat uit een serie aangrijpende portretten van jongens tussen de zes en zestien jaar van maritiem opleidingsinstituut Koninklijk Werk IBIS in het Belgische Bredene. Stephan Vanfleteren portretteerde kinderen uit complexe gezinssituaties in hun traditionele matrozenpak: de ‘engelen van de zee’.

Kinderen voor wie het leven nog moet beginnen. Enkelen van hen zijn stoere pubers en staren krachtig in de lens. Anderen ogen wat onzeker en moeten nog in hun grote jas groeien.

foto: © Twycer - Engelen van de Zee Stephan Vanfleteren, expositie Scheepvaartmuseum Amsterdam 2020
foto: © Twycer - Engelen van de Zee Stephan Vanfleteren

De indringende portretten van Vanfleteren worden afgewisseld met historische beelden van het internaat van de afgelopen honderd jaar. Het geeft een inkijkje in de besloten en veilige wereld van de jongens, hun nieuwe ‘thuis’ en hun nieuwe identiteit als matroos.

Op internaat IBIS vinden zij een veilige thuishaven. De opleiding biedt hen een onderkomen, zorg en, bovenal, een toekomst. Voor het eerst wordt de gehele portretreeks samen met historisch foto- en filmmateriaal van IBIS in Nederland getoond.

"Als je in die ogen kijkt, kijk je in een zee van toekomst. En de kust is veilig."
~ Stephan Vanfleteren over Engelen van de Zee

Vanfleteren (België, 1969) is één van de meest bekende en gelauwerde fotografen van de Lage Landen.

Koninklijk Werk IBIS is in 1906 opgericht om een veilige thuisbasis te bieden aan weeskinderen van vissersfamilies. De school fungeerde als opvang voor de visserswezen én zorgde dat het tekort aan goed opgeleide vissers werd teruggedrongen.

foto: © Twycer - Engelen van de Zee Stephan Vanfleteren, expositie Scheepvaartmuseum Amsterdam 2020
foto: © Twycer - Engelen van de Zee Stephan Vanfleteren

IBIS vestigde zich op een voormalig kanonneerschip van 43 meter lang. Deze drijvende school had plaats voor tachtig kinderen. Op twaalfjarige leeftijd verlieten de leerlingen het schip om te werken op school-vissersschepen, waar zij hun opleiding tot zeeman of visser voltooiden. Sinds de oprichting bood IBIS aan maar liefst tweeduizend jongens onderdak, inmiddels in een gebouw aan wal.

"De dag dat ik de zee niet meer interessant vind, dan ben ik een dood mens.’"~ Stephan Vanfleteren

De huidige leerlingen – vaak kinderen met een moeilijke thuissituatie – bestaan uit zowel jongens als meisjes en blijven tot zij 16 zijn. Het biedt hen de mogelijkheid om na afronding van de opleiding een plek te vinden in de maatschappij. Er is nog altijd sprake van structuur en discipline.

foto: © Stephan Vanfleteren - Noah, Koninklijk Werk IBIS, Bredene, België, 2016, expositie Scheepvaartmuseum Amsterdam 2020
foto: © Stephan Vanfleteren - Noah, Koninklijk Werk IBIS, Bredene, België, 2016

Stephan Vanfleteren studeerde fotografie aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel (1988-1992) en werkte onder andere voor de Vlaamse krant De Morgen. Zijn werk verscheen in magazines als Le Monde 2, Independent Magazine, Die Zeit, Knack, Humo en Volkskrant Magazine. Vanfleteren investeert veel tijd in zijn eigen projecten, waarin hij de wereld om zich heen scherp observeert. De zee en mensen van de zee komen veelvuldig in zijn oeuvre voor.

Engelen van de Zee – Stephan Vanfleteren
Te zien van 18 september 2020 t/m 5 april 2021 in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: