Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Paolo Ventura bij Flatland Gallery

foto: © Paolo Ventura | Automaton17 (2010). C-print, 82.5 x 102 cm, 101 x 126.5 cm, courtesy Flatland Gallery, Amsterdam
foto: © Paolo Ventura | Automaton17 (2010). C-print, 82.5 x 102 cm, 101 x 126.5 cm, courtesy Flatland Gallery, Amsterdam

Flatland Gallery presenteert voor het eerst de tentoonstelling van de Italiaanse kunstenaar Paolo Ventura (1968, Milaan, Italië): mystique narratives. De kunstenaar staat bekend om zijn unieke gebruik van fotografie en ander materiaal om zijn mystieke verhalen te creëren waarin realiteit en surrealisme in elkaar overgaan.

Ventura, die eerder deelnam aan de Biënnale van Venetië en onlangs exposeerde in het Museum of Contemporary Art of Roma (MACRO) en in het Museum of Modern and Contemporary Art of Trento and Rovereto, is een van grootste hedendaagse kunstenaars uit Italië.

de alomtegenwoordige angst om iemand te verliezen van wie je houdt

Met zijn gemengde techniek creëert Ventura verhalen die deels fictief zijn en deels op herinneringen lijken te zijn gebaseerd. De beelden die hij oproept vertellen innemende en soms tragische verhalen, waarin Dood en Verdwijning terugkerende thema’s zijn. Zelf noemt Ventura “de alomtegenwoordige angst om iemand te verliezen van wie je houdt” als zijn grote drijfveer.

Om zijn mystieke verhalen te creëren, hanteert Ventura een minimum aan materialen. In zijn atelier in Milaan ontwerpt en schildert hij achtergronden (decors) en creëert hij scènes, die hij vervolgens fotografeert.

Mede geïnspireerd door de lange winters in zijn geboortestad, Milaan, werkt Ventura vaak in slechts 3-4 kleuren, overwegend grijs, groen en zwart tonen, soms ook wit. Deze intensieve werkwijze verdraagt nauwelijks afleiding; het uiteindelijke beeld straalt dan ook een identificatie en een nostalgisch sfeer uit, naar een andere tijdgeest.

Over Paolo Ventura

Ventura studeerde aan de Accademia di Belle Arti di Brera in Milaan. In 2011 werd Ventura geselecteerd door curator Vittorio Sgarbi voor de 54ste Biënnale van Venetië. Ventura kreeg meerdere solotentoonstellingen zoals in Forma International Center for Photography in Milaan, het Museum of Modern and Contemporary Art in Trento en Rovereto, het Fotomuseum Den Haag, de Italiaanse Academie aan de Columbia University in New York, Museum Het Valkhof in Nijmegen en MACRO Museo d'Arte Contemporanea in Rome.

‍foto: © Paolo Ventura | Winter Stories #23 (2007), C-print, 101 x 76 cm,	126.5 x 101 cm, courtesy Flatland Amsterdam
foto: © Paolo Ventura | Winter Stories #23 (2007), C-print, 101 x 76 cm, 126.5 x 101 cm, courtesy Flatland Amsterdam

Zijn werk behoort onder meer ook tot de openbare collecties van de Boston Museum of Fine Art, Library of Congress in Washington, DC, Lowe Art Museum in Miami, MACRO Museo d'Arte Contemporanea di Roma, Maison Européen de la Photographie in Parijs en Museo Palazzo Fortuny in Venetië.

Ventura’s werk is gepubliceerd in the Independent, Art News, the New Yorker, the Art Economist, The New York Times, Wall Street Journal, Modern Painters en in meerdere catalogi zoals enkele uitgegeven door Aperture, New York.

Paolo Ventura - mystique narratives

Flatland Gallery, Amsterdam
Van 27 januari tot 5 maart 2016.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: