Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

De Zwitserse Magnumfotograaf Werner Bischof

foto van Werner Bischof van de Leidsestraat in Amsterdam in 1945 met fietsers
foto: © Werner Bischof / Magnum Photos - Leidsestraat, Amsterdam, November 1945.

De Zwitserse Magnumfotograaf Werner Bischof (1916-1954) werkte als fotojournalist voor tijdschriften als Life en Picture Post. In de twee decennia voor zijn vroege dood in 1954 creëerde hij een indrukwekkend en veelzijdig oeuvre. Ter gelegenheid van zijn 100ste geboortejaar toont Fotomuseum Den Haag momenteel een groot retrospectief.

Met ongeveer 220 vintage foto’s en contactafdrukken, maar ook persoonlijke brieven en fotoboeken geeft de tentoonstelling Standpunten een overzicht van zijn studiowerk, zijn werk in het Europa van na 1945, en zijn reizen door Azië, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten.

De tentoonstelling is samengesteld door Marco Bischof, de oudste zoon van de fotograaf. Speciaal voor het Nederlandse publiek voegt het museum circa dertig nog nooit eerder getoonde foto’s toe, die Bischof in het najaar van 1945 in Nederland maakte.

Op het moment dat Werner Bischof in 1936 afstudeert aan de Kunstgewerbeschule in Zürich lijkt hij voorbestemd te zijn om een van de grootsten te worden in een nieuw vakgebied: de reclamefotografie. Ondanks de oorlog weet hij tot in de jaren 40 aan deze ambitie vast te houden. Tegen het einde van de oorlog en na de bevrijding van Europa worden Bischofs ogen geopend voor wat fotografie ook kan betekenen: getuigenissen vastleggen, bewijzen verzamelen en waarheidsvinding plegen. Hij verliest zijn hart aan de fotojournalistiek en concentreert zich alleen nog maar op sociale en politieke onderwerpen.

Tot zijn plotselinge en tragische dood in 1954 (een fataal auto-ongeluk in Peru) is hij nooit meer van zijn pad afgeweken: hij moest en zou verslag doen van onrecht, van hongersnoden in India tot de dagelijkse gevolgen van oorlog in een afgelegen Vietnamees dorp.

Rondreis door gehavend Europa

In november 1945 gaat Werner Bischof vanuit Zürich op weg naar het noorden om de door de oorlog gehavende landen Luxemburg, Nederland, België en Frankrijk te bezoeken. Voor de hulporganisatie Die Schweizer Spende zal hij de resultaten van de materiële steun die de Zwitsers aan de getroffen landen hebben geboden in beeld brengen en voor het culturele maandblad Du maakt hij een fotoreportage die in het voorjaar van 1946 zal verschijnen onder de titel Europa.

Tijdens deze reis zijn Bischof en zijn medereiziger Emil Schulthess getuige van de ‘vreselijke vernietigingen en onvoorstelbare chaos’ in de steden die zij passeren, maar het is de combinatie van spelende kinderen tussen de puinhopen, van vernietiging en wederopbouw, van verdriet en hoop, die het kunstenaarsoog van Bischof lijkt te treffen.

De tentoonstelling was eerder te zien in München en Lausanne. Speciaal voor de tentoonstelling in Nederland voegt het Fotomuseum dertig niet eerder getoonde foto’s toe die Bischof tijdens deze rondreis in ons land maakte.

Bij de tentoonstelling stelt het Fotomuseum een Nederlandstalige uitgave samen, getiteld Werner Bischof in bevrijd Nederland (Lecturis 19,95 euro).

Werner Bischof - Standpunten
Fototentoonstelling 17 december - 7 mei 2017 

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: