Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Vincent Peters bij Kunsthuis Amsterdam

Vanaf zaterdag 25 maart 2017 toont Kunsthuis Amsterdam, voor het eerst in Nederland, een overzichtsexpositie van de befaamde Duitse fotograaf Vincent Peters.

Vincent Peters, bekend door zijn wereldwijde campagnes voor prestigieuze merken, magazines en modehuizen zoals Yves Saint Laurent, Dior, Versace, Louis Vuitton, Vogue, GQ en Glamour, wordt geroemd om zijn uitgesproken stijl die het meest doet denken aan de esthetiek van Hollywood in de jaren 50. 

foto: © Vincent-Peters - Alexander McQueen, fotografie London 2002
foto: © Vincent-Peters - Alexander McQueen, fotografie London 2002

Vincent Peters is een meester in visuele verleiding. Hij vertrouwt in zijn werk volledig op de klassieke kunst van portretfotografie waarbij zijn uitgekiende belichtingstechnieken en het gebruik van analoge camera’s bijdragen aan de adembenemende filmische kwaliteit van zijn zwart-wit foto’s.

De fotogalerie toont met de overzicht expositie Personal een uitzonderlijke selectie foto’s door Vincent Peters de afgelopen jaren gemaakt tijdens de vele privé momenten die hij met de groten der aarde doorbracht. Charlize Theron, Scarlett Johansson, Alexander McQueen, Penélope Cruz, Monica Bellucci, U2, Mickey Rourke, Irina Shayk; het zijn slechts enkele namen die de revue passeren in een tentoonstelling die een unieke en intieme inkijk geeft in de persoonlijke en intense ontmoetingen tussen fotograaf en model.

foto: © Vincent Peters - Bianca Balti, photography Malaga 2016
foto: © Vincent Peters - Bianca Balti, photography Malaga 2016

Vincent Peters, geboren 1969 in Bremen, zette zijn eerste schreden in de wereld van fotografie toen hij op zijn twintigste naar New York verhuisde en aan de slag ging als assistent fotograaf. In 1999 nam zijn carrière als fashion fotograaf onder de vleugels van het befaamde agentschap van Giovanni Testino een vogelvlucht. 

Binnen een jaar schoot Vincent Peters wereldwijde campagnes voor prestigieuze merken en grote modehuizen zoals Yves Saint Laurent, Miu Miu, Dior, Louis Vuitton, Bottega Veneta, en Wolfgang Joop. Hij ontwikkelde een onmiskenbare stijl en zijn foto's verschijnen in internationale magazines als Vogue, GQ, Numéro, Glamour en The Sunday Times. 

Vincent heeft inmiddels een indrukwekkend portfolio opgebouwd en veel van de groten der aarde vastgelegd in een stijl die het meest doet denken aan de esthetiek van Hollywood in de jaren 50. Hij vertrouwt in zijn werk volledig op de klassieke kunst van portretfotografie. Uitgekiende belichting en gebruik van analoge camera’s dragen bij aan de adembenemende filmische kwaliteit van zijn zwart-wit foto’s.

foto: © Vincent Peters - Penelope Cruz, Madrid 2015
foto: © Vincent Peters - Penelope Cruz, Madrid 2015

Veel iconische foto’s zijn ontstaan tijdens privé momenten die fotografen delen met hun modellen tijdens de shoots waarvoor ze oorspronkelijk waren geboekt. Dit geldt bijvoorbeeld voor het werk van Helmut Newton, een meester in visuele verleiding, maar ook zeker voor Vincent Peters. Ongeacht wie hij voor zijn camera heeft, Peters streeft altijd naar een ultieme vorm van authenticiteit, het beeld van een spontane en intense ontmoeting tussen fotograaf en  model.  "Het is niet zozeer het fysieke beeld dat telt, het gaat om de indruk die je bijblijft”. Beelden van beroemde 20e-eeuwse studiofotografen met hun grootformaat camera’s zoals George Hurrell echoën door in het werk van Vincent Peters.

"Ik ben een traditionalist", zegt Peters. ''Ken je Midnight in Paris ', de Woody Allen-film? Dat ben ik zeg maar. Ronddwalend in Parijs in de hoop iemand die 100 jaar geleden leefde tegen het lijf te lopen. Je ziet dat terug in mijn foto's, een heimwee naar een wereld met meer korrel. Vandaag de dag is alles zo digitaal. Ik schiet alleen analoog. Digitale fotografie toont naar mijn mening geen waarheid. Het is als een afwasbaar oppervlak. Het biedt te veel controle, laat geen ruimte voor toeval en dat spontane beeld is precies het resultaat wat ik zoek."

foto: © Vincent Peters - Alyssa Miller, photography Arizona 2007
foto: © Vincent Peters - Alyssa Miller, photography Arizona 2007

Vincent Peters vergelijkt de eenvoud en ingetogen kracht die kenmerkend is voor zijn zwart-wit composities met muziek. "Muziek wordt bepaald door de noten die je niet speelt. Door het beeld te ontdoen van alle randverschijnselen probeer ik te verleiden met een ​​eenvoudige en tijdloze melodie die je altijd bijblijft, er is al genoeg herrie om ons heen."

Vincent Peters is vrijdag 24 maart van 18:00 tot 21:30 aanwezig in Kunsthuis Amsterdam voor de feestelijke opening van de tentoonstelling en op zondag 26 maart van 13:00 - 16:00 voor het signeren van zijn laatste boek Personal, waarvan Peters 100% van de winst doneert aan een stichting gericht op het tegengaan van huiselijk geweld.

De tentoonstelling loopt tot en met 30 april 2017 en is gratis te bezichtigen.

Vincent Peters - Personal
25.03.2017 – 30.04.2017
Vernissage: 24.03.2017. 18:00 – 21:30
Booksigning: 26.03.2017. 13:00 – 16:00

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: