Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
Fotografie logo

Memento. Fotografie, onderbroken - Huis Marseille

Memento. Photography, Interrupted - Memento Fotografie, onderbroken

Met de tentoonstelling Memento. Fotografie, onderbroken viert Huis Marseille zijn 25-jarig bestaan. In die kwarteeuw is een collectie van meer dan achthonderd hedendaagse fotografische werken verworven, waarvan ruim honderd topwerken in Memento zijn opgenomen.

Ter gelegenheid van het jubileum presenteert het museum van 28 juni tot en met 12 oktober 2025 deze omvangrijke expositie die beide 17e-eeuwse grachtenpanden van het museum aan de Keizersgracht in Amsterdam beslaat.

Sinds de oprichting in 1999 heeft Huis Marseille zich ontwikkeld tot een toonaangevend instituut op het gebied van hedendaagse fotografie. De collectie omvat inmiddels meer dan achthonderd werken van zowel internationaal gevestigde namen als opkomende fotografen.

foto: © Zanele Muholi - Bester II, Paris, 2014

Zo zijn er werken te zien van onder anderen David Goldblatt, Deana Lawson, Zanele Muholi, Joanna Piotrowska, Viviane Sassen, Andres Serrano en Thomas Struth, naast belangrijke nieuwe namen als Farah Al Qasimi, Widline Cadet en Tyler Mitchell.

De collectie weerspiegelt niet alleen de ontwikkelingen binnen de fotografie en beeldcultuur, maar ook bredere maatschappelijke veranderingen – in het bijzonder die van de afgelopen vijf jaar. Huis Marseille biedt met deze expositie inzicht in een kwart eeuw verzamelbeleid en maakt zichtbaar hoe de collectie zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

Elke foto als memento

De titel Memento verwijst naar het idee van herinnering: elke foto in de tentoonstelling is verbonden aan een specifiek moment in de tijd. Tegelijkertijd vormen deze beelden ook herinneringen aan het museum zelf: aan eerdere tentoonstellingen, aan kunstenaarsrelaties of aan het beleid van verschillende directies.

foto: © David L. Petros, Nearness and Distance Costitute a Position, (II) 2016

Daarmee biedt de tentoonstelling een reflectie op het museum als verzamelend en tentoonstellend instituut, in een tijd van snelle maatschappelijke en artistieke veranderingen.

Thematische lijnen

De tentoonstelling is niet chronologisch van opzet. In plaats daarvan richt Memento zich op inhoudelijke verbanden binnen de collectie – zogenaamde ‘collectielijnen’. In de dertien zalen van het museum, inclusief het tuinhuis, worden deze lijnen zichtbaar gemaakt.

Voorbeelden hiervan zijn fotografie uit Zuid-Afrika (met onder andere David Goldblatt, Zanele Muholi en Lindokuhle Sobekwa), werk van vrouwelijke Nederlandse fotografen zoals Scarlett Hooft Graafland, Jacqueline Hassink en Dana Lixenberg, fotografie op het snijvlak van kunst en mode (zoals van Jamie Hawkesworth, Hellen van Meene, Viviane Sassen en Tyler Mitchell), en meer documentair werk van onder anderen Eddo Hartmann en Ad van Denderen.

foto: © Philip Lüschen - Memento, filmstill

Bijzonder is ook de prominente plaats voor het werk van Deana Lawson, van wie het museum sinds haar Europese introductie in 2019 vijf sleutelwerken verwierf. Daarnaast is er een video-installatie te zien van Hanne van der Woude. De selectie loopt uiteen van de vroegste aanwinsten tot en met de meest recente werken.

Onconventionele presentatie

Voor deze tentoonstelling kiest Huis Marseille voor een onconventionele en monumentale opstelling. Normaal gesproken bevinden collectieobjecten zich óf in het depot, óf in de tentoonstellingszalen. In Memento worden deze twee plekken met elkaar verbonden. De presentatie verwijst naar een schilderijenrek uit een depot, waarbij gebruik wordt gemaakt van zogeheten ‘ezels’ ontworpen door Lina Bo Bardi, in bruikleen van Museum Boijmans Van Beuningen. De werken worden hierdoor als objecten in de ruimte gepresenteerd.

Tentoonstellingsvormgever Philip Lüschen maakte daarnaast een animatiefilm gebaseerd op het depot. Voor zeven zalen wordt bovendien een aparte ‘zine’ gepubliceerd – een kleine, thematische publicatie waarvoor per ruimte een auteur of dichter is uitgenodigd om een tekst te schrijven.

foto: © Jamie Hawkesworth, Adam, 2016

Over Huis Marseille

Huis Marseille opende in 1999 als eerste fotografiemuseum van Amsterdam. De collectie begon met vijftig werken uit de privéverzameling van oprichter Jos de Pont, waaronder belangrijke voorbeelden van de Düsseldorfse Schule. In de loop der jaren heeft het museum zijn focus verlegd van Nederlandse en Zuid-Afrikaanse fotografie naar een meer internationale blik, met nadruk op diasporafotografie, de relatie tussen fotografie, kunst en mode, en actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

De museumcollectie bestaat uit 804 werken, met daarnaast circa honderdvijftig langdurige bruiklenen uit de H+F Collection. Huis Marseille beschikt over dertien tentoonstellingszalen in twee monumentale grachtenpanden aan de Keizersgracht.

Memento. Fotografie, onderbroken
28 juni t/m 12 oktober 2025
Lees nog meer over deze expositie bij Huis Marseille

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door:
fujifilm logobol. logo