Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo
Bezoek ook onze Fotokadoshop ...

Clandestien: het lichaam centraal - Cobra Museum

De beelden in de fototentoonstelling Clandestien zijn afkomstig uit de omvangrijke collectie van fotograaf en verzamelaar Pedro Slim (Beiroet, Libanon, 1950) en zijn nu in het Cobra Museum voor het eerst in Nederland te bekijken.

Clandestien toont fotografie van ongeveer zestig kunstenaars, waaronder Diane Arbus, Horst P. Horst, Arlene Gottfried, Graciela Iturbide, Robert Mapplethorpe, Diana Blok, Helmut Newton en Man Ray. Het gaat om originele afdrukken, hedendaagse prenten (o.a. zilver op gelatine, fotogravure), collages en fotomontages. Deze foto’s zijn genomen in het New York van de jaren ’70 – ’80. 

foto: © Arlene Gottfried (New York, USA, 1960-2017)

In het Cobra Museum worden circa honderd zwart-witfoto’s getoond met een uitgesproken liefde voor het lichaam in al zijn verschijningen: perfect, onvolmaakt, elegant, erotisch, zelfbewust of juist heel kwetsbaar.

In 1985 begon Pedro Slim met het verzamelen van foto’s waarin het menselijk lichaam een centrale rol speelt. Met zijn collectie wijst hij op de kracht van beelden en probeert hij de blauwdruk die voorschrijft wat vrouwelijk, mannelijk, androgyn of trans is, te transformeren en open te breken. De collectie van Pedro Slim bestaat in zijn geheel uit meer dan driehonderd vintage prints en is zelden tentoongesteld. 

Drie thema's

In de tentoonstelling staan drie thema’s centraal. Het eerste deel van de tentoonstelling draait om schoonheidsidealen van vroeger en nu. De foto’s tonen een diversiteit aan lichaamstypen en nodigen uit om waardeoordelen als ‘mooi’ en ‘lelijk’ te ontstijgen.

Het tweede deel toont fotografie van mensen die leven aan de randen van de samenleving; veel van de vastgelegde taferelen zijn rauwe scenes uit het dagelijks leven. De bezoeker ziet sekswerk, drugsgebruik en onzedelijkheid. Achter de uitdagende blikken en houdingen gaan pijnlijke verhalen schuil.

foto: © Arlene Gottfried (New York, USA, 1960-2017)

In het derde deel staan foto’s centraal van Arlene Gottfried (1960-2017). Gottfried was gespecialiseerd in straatfotografie. Ze legde het leven vast in de minder gegoede buurten van New York. Tot haar thema’s behoorden gospel, schizofrenie, de Puerto Ricaanse gemeenschap, en de vrouwen in haar familie. Pedro Slim bezit meer dan twintig originele afdrukken van Gottfried. Hij is hiermee de belangrijkste verzamelaar van haar werk.

De tentoonstelling Clandestien is te zien van 16 oktober 2021 t/m 27 maart 2021.

Waarschuwing: deze expositie bevat expliciete beelden en is minder geschikt voor een jong publiek.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: