Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Dag in, dag uit - Teun Hocks

De nieuwe solotentoonstelling Dag in, Dag uit van de Nederlandse fotograaf Teun Hocks (1947) bij TORCH gallery bestaat uit tien nieuwe foto-schilderijen die Hocks de afgelopen twee jaar maakte. Hij is bekend van zijn humoristische zelfportretten, waarbij hij olieverf gebruikt om met de hand zijn eerder gemaakte analoog zwart-witfoto's in te kleuren.

Sinds de jaren '80 is zijn werkwijze hetzelfde gebleven, en deze nieuwe serie bewijst dat zijn fantasie nog net zo levendig is als toen. Een overzicht van zijn werk, van het eerste begin tot zijn recente werk, wordt tegelijkertijd tentoongesteld in Van vroeg tot laat, in Stedelijk Museum Breda.

ludieke foto van oudere man in pak met een schepnet alsof hij in een rivier van de sterrenhemel staat te vissen
foto: © Teun Hocks - 269. Untitled, 2017, 86,5 x 71,5 cm, 3 versions. Courtesy TORCH gallery

Hocks is een van de grondleggers en gezichtsbepalende kunstenaars van de geënsceneerde fotografie in Nederland. Hoewel hij begon als performance- en videokunstenaar vond hij al snel zijn plek als deel van een groep fotografen die in de jaren '80 op theatrale wijze fotografie opnieuw uitvonden.

Sindsdien maakt Hocks werken die het midden houden tussen fotografie en schilderkunst en tussen zelfportret en performance. In zijn studio bouwt hij een decor met een geschilderde achtergrond. Hierin neemt hij plaats en maakt hij (met een zelfontspanner) een zwart/wit foto van de scene. De uiteindelijke zilvergelatineprint wordt door Hocks zelf van kleur voorzien met behulp van olieverf. Het resultaat is een vervreemdende samenkomst van technieken die de werken een voor het medium atypische tijdloosheid geven.

... er bestaan enkele zeldzame werken waarop de kunstenaar niet te vinden is...

Hoewel Hocks vrijwel altijd zelf het onderwerp van zijn werk is - er bestaan enkele zeldzame werken waarop de kunstenaar niet te vinden is - draait het afgebeelde toch meer om de mens in zijn algemeenheid. Hocks neemt de rol aan van een vrij sullig alledaags mannetje. Dit 'mannetje' - voorzien van alle uiterlijke kenmerken van de machteloze burgerman (een grijs pak, een versleten aktetas en een altijd wegvliegende hoed) - verzeilt telkens in magisch-realistische dilemma's.

ludieke foto van twee dezlelfde mannen in pak waarbij de een een paraplu draagt en de ander hiernaar kijkt
foto: © Teun Hocks - 274. Untitled / Zonder Titel, 2019, Oil on sepia toned gelatin-silver print /olieverf op sepia-getinte zwart-wit barrietdruk, 62 x 52 cm., 3 versions / versies

Met een meewarige blik ondergaat deze stuntelaar onmogelijke beproevingen, en vertelt zo impliciet over wereldproblematiek op menselijke schaal. Ook refereert Hocks via zijn mannetje aan de merkwaardige grondbeginselen van de kunst; de illusies en aannames die nodig zijn om de westerse kunstgeschiedenis te begrijpen.

Teun Hocks (1947, Leiden) woont en werkt in Frankrijk. Zijn werk wordt vertegenwoordigt door o.a. TORCH in Amsterdam, Zijn werk wordt wereldwijd tentoongesteld en is deel van vele belanghebbende institutionele en private collecties.

Tegelijk met de solotentoonstelling in Stedelijk Museum Breda: Van vroeg tot laat – De voorstellingen van Teun Hocks, 19 februari – 10 juni 2019.

Tekst: © TORCH gallery

Dag in, dag uit - Teun Hocks
TORCH Gallery
23 februari – 30 maart 2019

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: