Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Steef Zoetmulder (1911-2004) - Kunsthal Rotterdam

Bouw HBU-gebouw (Erasmushuis), Coolsingel Rotterdam, Steef Zoetmulder, ca. 1939

Fotograaf Steef Zoetmulder (1911-2004) is een sleutelfiguur in de naoorlogse Nederlandse kunstfotografie en staat bekend om zijn creatieve verbeelding van de alledaagse realiteit. Bijzondere structuren en patronen, benadrukt door onverwachte invalshoeken, belichting en uitsneden, zijn kenmerkend voor zijn werk.

Vanaf zaterdag 2 september presenteert Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling Steef Zoetmulder samengesteld uit de collectie van Universitaire Bibliotheken Leiden. Iconische Rotterdamse gebouwen, stillevens, portretten en abstracte composities: ruim vijftig vintage prints, door Zoetmulder zelf vervaardigde afdrukken, worden in de Kunsthal voor het eerst getoond aan publiek.

foto: Bouw HBU-gebouw (Erasmushuis), Coolsingel Rotterdam, Steef Zoetmulder, ca. 1939 - Ontwikkelgelatinezilverdruk, 47,5 x 37,5 cm Universitaire Bibliotheken Leiden

Steef Zoetmulder groeit op tijdens het Interbellum waarin hij – geïnspireerd door fotografen zoals Piet Zwart, Gerrit Kiljan en Jan Kamman – de grondbeginselen van de Nieuwe Fotografie onderschrijft, een stroming die zich richt op de eigenzinnige en grafische weergave van het onderwerp.

Later ontwikkelt Zoetmulder een eigen beeldtaal die verwant is met de ‘Subjektive Fotografie’, waarin de vorm en expressie belangrijker worden geacht dan het documenteren van het onderwerp. Zoetmulder experimenteert in zijn steeds abstracter wordende werk met verschillende beelduitsneden, belichtingstechnieken, perspectieven en composities, die hij ‘fotografische motieven’ noemt.

Voor zijn met licht en glas gecomponeerde werk – zogeheten ‘lichtgrafieken’ – fotografeert Zoetmulder door vervormd glas of water heen: experimenten die doen denken aan het gebruik van distortions (vervormingen) binnen de surrealistische fotografie.

foto: Rotterdam, Nationale Energie Manifestatie (E55), 1955, Steef Zoetmulder - Ontwikkelgelatinezilverdruk, 49,6 x 39,6 cm Universitaire Bibliotheken Leiden

Naast zijn autonome werk, richt Zoetmulder zich na de Tweede Wereldoorlog op publiciteits- en reclamefotografie. Zo zijn mode, handel en industrie thema's die veelvuldig voor zijn lens verschijnen. De onderwerpen in Zoetmulder’s foto’s, zoals de E55 tentoonstelling over innovatieve technologie, de nieuwe Bijenkorf aan de Coolsingel en de bouw van de Euromast ademen de esthetiek en sfeer van de naoorlogse wederopbouw.

Speciaal voor de tentoonstelling selecteert Maartje van den Heuvel – conservator fotografie bij Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) – ruim vijftig originele afdrukken, aangevuld met archiefstukken van de fotograaf, die zijn brede oeuvre belichten.

Tekst: Caroline van den Boomgaard

Meer informatie: www.kunsthal.nl

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: