Bezoek onze nieuwe Fotokadoshop ...

Henk Wildschut wint Fotoboekenprijs 2019

Met Ville de Calais – een diepgravend relaas over het migrantenkamp in de Franse kustplaats – wint Henk Wildschut de prijs voor het beste Nederlandse fotoboek dat de afgelopen twee jaar is verschenen. Verder is Tobias Bijl met Lost Takes bij de Nederlandse Fotoboekenprijs winnaar in de categorie beste debuut; en Lilia Luganskaia met Investigation of Love in de categorie tekst/foto-boek. De winnaars ontvingen gisteravond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam geldprijzen van respectievelijk € 2.500 en € 1.000.

De verkiezing voor de Nederlandse Fotoboekenprijs vindt eens per twee jaar plaats onder auspiciën van Fotofestival Naarden. Dit keer was er voor het eerst een verdeling in drie categorieën, om daarmee de rijkdom van het fenomeen fotoboek te onderstrepen, aldus de organisatie.

winnende boeken Fotoboekenprijs 2019

De jury over winnaar Ville de Calais van Henk Wildschut: “Een belangrijk boek over migratie en xenofobie. Een gelaagde behandeling van tekst, beeld en vormgeving zorgt dat je zomaar twee of drie uur op de bank zit.” En: “dat toont hoe ver wij als Westerse samenleving verwijderd zijn geraakt van begrippen als empathie, medemenselijkheid en inlevingsvermogen. Al twee jaar oud dit boek, maar het staat nog steeds overeind als een meesterwerk.”

Over Investigation of Love van Lilia Luganskaia schrijft de jury: “Op een slimme en humoristische manier wordt de ambtelijke molen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst een spiegel voorgehouden die laat zien hoe ver het systeem verwijderd is van humaniteit en respect voor menselijke waarden. In een breder verband toont het de hardheid en ongastvrijheid van onze maatschappij richting iedereen die geen Nederlands paspoort bezit.”

Winnaars Nederlandse fotoboekenprijs 2019
foto: © Bas de Meijer - Winnaars Nederlandse Fotoboekenprijs 2019

En over Lost Takes van Tobias Bijl: “Een indrukwekkende eerste publicatie, gebaseerd op grondig onderzoek dat vele, interessante en volstrekt subjectieve zijpaden bewandelt. De vormgeving van Asja Keeman versterkt het boek, bij voorbeeld met de foto op de cover, die op elk van de 200 exemplaren van dit zelf uitgegeven boek anders is afgescheurd.”

In de boekwinkel in de Gele Loods in Naarden-Vesting is tijdens het festival (t/m 30 juni) een expositie te zien van de boeken van de negen genomineerden voor de drie prijzen en van de longlist.

Bestel dit boek
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Naam
e-mail

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Zorg ervoor dat ons mailadres voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat: info@fotografie.nl

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: