Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

BRAND!

‘Al is de handigheid om vuur op te wekken en te controleren misschien wel de belangrijkste stap in de beschaving van de mensheid, tot op de dag van vandaag slaagt die mensheid er niet in te verhinderen dat het vuur zich soms tegen ons keert.

Het kan zo maar gebeuren: een vlam in de pan, een kaars in de vitrage of kortsluiting in de oude videorecorder. Brand in huis zorgt voor veel angst en verdriet bij de bewoners, die vaak hulpeloos moeten toezien hoe hun eigendommen vernietigd raken.

Brand! - Martin Luijendijk, ISBN: 9789059373242
‍foto: © Martin Luijendijkzonder titel, uit de serie Na de brand

In dit fotoboek, gemaakt in samenwerking met Brandweer Amsterdam-Amstelland en het Stadsarchief, zien we niet de bekende beelden van uitslaande branden en nachtelijke bluswerkzaamheden. We zien verrassende en onwerkelijke stillevens. We zien wat er nog is, maar er niet meer had kunnen zijn. Tussen verwrongen plastic en tientallen grijstinten zien we een onaangetaste kroon­luchter of de kamerplant die alles trotseerde. En we zien brand­weerlieden op hun kwetsbaarst, juist als het alarm afgaat.

Fotografen Martin Luijendijk, Anoek Steketee en Henk Wildschut legden in opdracht van Stadsarchief Amsterdam hun visie op de Amsterdamse brandweer en de gevolgen van brand vast. Annelies Verbeke schreef de inleiding. Zij brak door met de roman Slaap! en onlangs verscheen haar boek Veronderstellingen.

Over de fotografen

Martin Luijendijk publiceerde in 2009 de monografie Continuation. Hij exposeert regelmatig, o.a. in het Centraal Museum Utrecht en tijdens Noorderlicht. Anoek Steketee publiceerde in fotobladen, Vrij Nederland en The Guardian Weekend. In 2011 maakte ze met schrijfster Eefje Blankevoort het boek Dream City. Henk Wildschut bracht onlangs o.m. het veelbesproken Shelter uit over slaap­plekken van immigranten.

Brand! - Martin Luijendijk
Pagina's: 80
Prijs: € 25,00
Uitgever: Uitgeverij Bas Lubberhuizen
ISBN: 9789059373242

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: