Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Pierre Crom winnaar Zilveren Camera 2014

foto: Winnaar Zilveren Camera 2014: Pierre Crom | Buitenland Serie: Vliegramp MH17
foto: Winnaar Zilveren Camera 2014: Pierre Crom | Buitenland Serie: Vliegramp MH17

De Zilveren Camera 2014, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is vanmiddag tijdens de feestelijke uitreiking in het Fotomuseum Den Haag toegekend aan fotojournalist Pierre Crom. Uit 5397 inzendingen van 664 deelnemers wint Crom met een reeks foto’s die hij voor het ANP maakte op de rampplek van de MH17. Hij zond zijn serie in voor de categorie Buitenland serie.

Pierre Crom nam de eerste foto van de vermoedelijk neergeschoten MH17 terwijl de vliegtuigwrakstukken nog smeulden. Hij was net in Donetsk in Oekraïne aangekomen om de burgeroorlog te fotograferen, toen hij berichten hoorde over een neergestort vliegtuig. Samen met zijn chauffeur lokaliseerde hij de rampplek en kwam daar als eerste fotograaf aan. In de maanden die volgden bouwde hij een krachtig visueel document op, waarvan de jury unaniem zeer onder de indruk is.

foto: Gerard Wessel | Nationale Portretprijs: Katja Römer-Schuurman
foto: Gerard Wessel | Nationale Portretprijs: Katja Römer-Schuurman

De Haagse fotograaf Gerard Wessel is beloond met de Nationale Portretprijs 2014 voor zijn portret van Katja Römer-Schuurman. Wessel werd in de jaren ‘80 en ‘90 bekend als chroniqueur van de Nederlandse jeugdcultuur.

Na jarenlange afwezigheid in de tijdschriftenfotografie is de voormalige straatfotograaf terug met een reeks imposante studioportretten die hij in 2014 maakte voor Volkskrant Magazine, waaronder deze foto van Katja Römer-Schuurman. Wessel toont een ingetogen mid-career actrice op een waardige, nostalgische manier, die aan de glamourportretten uit de jaren vijftig van de Parijse fotostudio Harcourt doet denken.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: