Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

50 jaar Paradiso, De Tentoonstelling

foto: © Luuk Denekamp - De Staat Paradiso, 2016
foto: © Luuk Denekamp - De Staat Paradiso, 2016

De tentoonstelling 50 jaar Paradiso in het Amsterdam Museum gaat vrijdag 30 maart van start. Paradiso wordt hierin tentoongesteld als Amsterdams cultureel erfgoed. Interessant voor wie een herinnering heeft aan dé Amsterdamse poptempel. Aan de concerten, feesten, debatten of misschien wel aan eigen optredens op het podium. Er vonden al meer dan 26.000 evenementen plaats in Paradiso.

foto: © Adri Hazevoet - Paradiso 1970
foto: © Adri Hazevoet - Paradiso 1970

De tentoonstelling 50 jaar Paradiso laat zien hoe ‘Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso’, dat in 1968 zijn deuren opende aan de Weteringschans, uitgroeide tot het bekende poppodium. Zo’n 200 unieke foto’s van concerten en artiesten, van feesten en bijzondere bijeenkomsten en van de vele bezoekers worden afgewisseld door herkenbare posters. Ook klinken er authentieke muziekopnames uit Paradiso en vertellen bezoekers, artiesten en medewerkers in een audiotour over hun belevenissen in de poptempel, die op 30 maart 2018 officieel 50 jaar bestaat.

De vele verhalen

Er zijn vele markante gebeurtenissen in de roerige geschiedenis van Paradiso. Hippe en rebelse jeugd kraakte in 1967, na de summer of love, de verloederde verlaten kerk, maar moest al snel weer vertrekken. De eerste Paradiso avond op 30 maart 1968 was ‘uniek, geestverruimend en adembenemend’. Bij de door de politie gedoogde huisdealer was hasj en wiet te koop. Paradiso werd een magneet voor jongeren. Regelmatig stonden wanhopige ouders in de hal op zoek naar hun weggelopen kind. Maar Paradiso was meer dan een poptempel met goede muziek. Het was ook een creatieve speeltuin met kindermiddagen, macrobiotisch eten, theater en erotische underground films.

foto: © Kees Tabak - Prince Paradiso, 1981
foto: © Kees Tabak - Prince Paradiso, 1981

Rond 1975 ontstonden er felle discussies over popmuziek als kunst of commercie. Punk zorgde voor een muzikale revolutie en het Paradiso publiek begon te dansen. Begin jaren ’80 nam fotograaf Max Natkiel zijn Rolleiflex-camera mee naar Paradiso en maakte meer dan duizend portretten van het diverse publiek. Punks, new-wavers, rockers, rasta’s en skinheads gingen in ruil voor een biertje graag op de foto.

Begin jaren ’80 kreeg Paradiso geld van het Ministerie van Cultuur voor een serie kunstenaarsfeesten om kunst dichter bij het volk te brengen. In dit kader organiseerde de Amsterdamse Stadskunst Guerilla (SGK) de meest heftige performance ooit in Paradiso. Met olifantenpoep uit Artis in de zaal, een gordijn van kippenpoten en keiharde punkmuziek creëerden zij een anarchistischte verstoring.

De Rolling Stones lieten in mei 1995 voor de opname voor hun album Stripped de grote zaal inrichten als club in New Orleans, met een tijdelijk extra balkon. Dat zag er goed uit en bood ruimte aan meer bezoekers. Daarom is er later een permanent balkon gemaakt. In 2001 vond de indrukwekkende uitvaart van Herman Brood plaats in Paradiso en er begonnen door de tijd heen heel veel liefdesverhalen in de poptempel.

foto: © Adri Hazevoet - Hippiezaal Paradiso,1971
foto: © Adri Hazevoet - Hippiezaal Paradiso,1971

Tegenwoordig draait Paradiso bijna 24uur per dag door. Er vinden steeds meer concerten, evenementen en grote feesten zoals Manifesto en Lovedance plaats.

De tentoonstelling in het Amsterdam Museum benadrukt naast de vele verhalen ook de diversiteit in muziekstijlen. Er zijn tal van unieke foto’s te zien die bekende en minderbekende fotografen maakten van onvergetelijk optredens. Bijvoorbeeld van concerten van De Zangeres zonder Naam, Hans Dulfer, The Sex Pistols, Prince, David Bowie, Kurt Cobain, Cheb Khaled, Kane, Amy Winehouse, Snoop Dogg en nog veel meer.

Huub van de Lubbe

De voorman van De Dijk, Huub van de Lubbe, trad zelf vaak op in Paradiso en geeft bezoekers van de tentoonstelling in een audiotour een toelichting bij wat er te zien is. Naast Huub van de Lubbe vertellen andere artiesten, de oprichter van Paradiso Willem de Ridder, diverse DJ’s en programmeurs hun persoonlijke herinneringen bij foto’s. Iedereen kan zelf zijn of haar herinneringen, verhalen en foto’s van Paradiso achterlaten op de website van het Amsterdam Museum.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: