Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Leven en werk van Robert Mapplethorpe

Kunsthal Rotterdam presenteert vanaf zaterdag 22 april een omvangrijk retrospectief van het leven en werk van Robert Mapplethorpe (1946 – 1989), een toonaangevende kunstenaar en fotograaf van de 20ste eeuw. In deze tentoonstelling een indrukwekkend overzicht van zijn carrière, met collages en polaroids van eind jaren zestig en zeventig tot de iconische beelden en virtuoze composities die Mapplethorpe fameus maakten. De ruim tweehonderd foto’s en objecten schijnen een nieuw licht op zijn favoriete genres: portretten, zelfportretten, naakten en stillevens.

Na jarenlange afwezigheid wordt het werk van Mapplethorpe voor het eerst op deze grote schaal in Nederland vertoond. De Kunsthal is de enige instelling in Europa die met deze tentoonstelling komt.

foto: Robert Mapplethorpe - Ken Moody and Robert Sherman (1984)
foto: Robert Mapplethorpe - Ken Moody and Robert Sherman (1984)

Met zijn fotografie en zijn persoonlijkheid – intens en indringend – vervaagt Mapplethorpe de grenzen tussen leven en kunst. Zijn gedrevenheid om een esthetische perfectie te bereiken, is de kern van zijn werk. De tentoonstelling focust op wat Mapplethorpe ‘perfectie in vorm’ noemt, wat zowel tot uitdrukking komt in zijn fascinatie voor seksueel fetisjisme als in zijn bijna tastbare bloemblaadjes.

Robert Mapplethorpe, een perfectionist toont de persoonlijke band van Mapplethorpe met zijn modellen, zijn talent om een succesvolle studio te runnen en bovenal zijn ambitie om fotografie te verheffen tot de status van beeldende kunst. De tentoonstelling, met onder andere de befaamde X, Y en Z Portfolio’s, geeft inzicht in zijn manier van werken en toont het traject van de improviserende start van zijn carrière tot de uiterst gecontroleerde studiopraktijk die hij ontwikkelde tijdens zijn zoektocht naar esthetische perfectie.

foto: Robert Mapplethorpe - Poppy (1988)
foto: Robert Mapplethorpe - Poppy (1988)

Het retrospectief volgt Mapplethorpe’s ontwikkeling in de tijd en laat de grote thema’s van zijn werk zien. Portretten van vrienden en bekenden - waaronder vriendin en muze Patti Smith, body builder Lisa Lyon en model Phillip Prioleau, en van prominente kunstenaars, schrijvers en muzikanten. Maar ook tal van zelfportretten die tonen dat Mapplethorpe het belang van het creëren van zijn eigen beeld goed begreep.

In een belangrijk deel van Mapplethorpe’s werk staat seksualiteit centraal. In de late jaren zestig gebruikt hij beeldmateriaal uit homo-pornografische tijdschriften voor zijn collages. Wanneer hij vanaf de vroege jaren zeventig zijn eigen beelden fotografeert, heeft hij de sm subculturen van New York al ontdekt.

foto: Robert Mapplethorpe - Kathy Acker (1983)
foto: Robert Mapplethorpe - Kathy Acker (1983)

Als geen ander is Mapplethorpe in staat het naakte lichaam als sculptuur in fotografie vast te leggen. De combinatie van onverschrokken seksuele beelden en indrukwekkend technisch meesterschap trekt zeer breed de aandacht en lanceert de nationale en internationale carrière van Mapplethorpe.

Ook in zijn bloemstillevens – geraffineerd, sculpturaal en technisch vervolmaakt - komt Mapplethorpe’s voorliefde voor delicaat belichtte en uitgebalanceerde composities naar voren.

Special tours openingsweekend zaterdag 22 en zondag 23 april

Tijdens het openingsweekend van ‘Robert Mapplethorpe, een perfectionist’ zijn er speciale rondleidingen door de tentoonstelling. Aanmelden voor de rondleidingen via reserveren@kunsthal.nl. Deelname aan deze special tours is gratis op vertoon van een geldig Kunsthal entreeticket en de bevestiging van deelname. Museumkaart en Rotterdampas zijn geldig. Kunsthal Vrienden hebben voorrang bij aanmelden.

Masterclass Erwin Olaf donderdag 11 mei

Op donderdag 11 mei organiseert de Kunsthal, in samenwerking met de Willem de Kooning Academie, een masterclass exclusief voor studenten door fotograaf Erwin Olaf. 

‍foto: Robert Mapplethorpe, Self-Portrait (1980)
‍foto: Robert Mapplethorpe, Self-Portrait (1980)

Naked Tour zaterdag 24 juni

Op zaterdagavond 24 juni organiseert de Kunsthal een Naked Tour door de tentoonstelling. Het publiek beleeft een bijzondere rondleiding, zonder kleding, langs de fotografie van Robert Mapplethorpe. In een belangrijk deel van het werk van Mapplethorpe staat het menselijk lichaam centraal. Als geen ander weet hij de vormen van het lichaam op een sculpturale manier weer te geven. In navolging van het Montreal Museum of Fine Arts in Canada, waar de tentoonstelling eerder dit jaar te zien was, biedt de Kunsthal het publiek met deze rondleiding een extra ervaring.

Robert Mapplethorpe, een perfectionist
Kunsthal Rotterdam
22 april t/m 27 augustus 2017

Meer informatie op www.kunsthal.nl.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: