Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Helmut Newton and Alice Springs - Us and Them

foto van boek Helmut Newton and Alice Springs - Us and Them, Links: Alice Sprinks, Rechts: Helmut Newton - Catherine Deneuve
foto: Links: Alice Sprinks, Rechts: Helmut Newton - Catherine Deneuve

Us and Them is een ode aan samenwerking en kunst. De verzameling foto's van Helmut Newton en zijn vrouw, de actrice en fotografe June Newton, die onder het pseudoniem Alice Springs werkte, was al eerder gepubliceerd in 1999.

De collectie bestaat uit vijf delen, waarbij afwisselend de fotografie van Newton en Springs getoond wordt in een eigen tedere innerlijke wereld van Us, en de glamoureuze ontmoetingen van hun sociale en professionele milieu - Them.

De Us onderdelen van het boek onthullen portretten van elkaar en van zichzelf, verrassend in hun momenten van kwetsbaarheid en aanstekelijk tijdens vreugdevolle voorvallen. We zien het paar peinzend, vermoeid, of brullend van het lachen. Alice fotografeert Helmut op de set met zijn modellen, in de douche, en in stiletto's. Helmut portretteert Alice in de keuken, in kostuum, en tijdens het naakt ophangen van de was.

Gaandeweg het boek worden we gewezen op de zwakheden en intimiteiten die deel uitmaken van een langdurige relatie die bestond naast de enorme glamourwereld waar Newton om bekend staat. De bijzondere kracht van de foto's laat zien dat er even zoveel aantrekkelijkheid en schoonheid te vinden is in een vergrijzende, zieke partner (Helmut in het ziekenhuis, Alice die haar bril moet aanpassen), als in de ongerepte lichamen tijdens een Newton fashion shoot.

foto: Helmut Newton - June Newton uit boek Us and Them
foto: Helmut Newton - June Newton

In het afsluitende Them gedeelte, tonen Newton en Springs om de beurt hun foto's van dezelfde, typisch beroemde, onderwerpen, met inbegrip van Catherine Deneuve, Charlotte Rampling, David Hockney, Dennis Hopper, Karl Lagerfeld en Timothy Leary. Newton laat deze onderwerpen zien met een statige allure, Springs zet er een zachtere focus op, meer suggestief, delicaat, of speels te noemen.

Bladerend langs jeugd en ouderdom, liefde en sex, het publieke en het persoonlijke, biedt Us and Them niet alleen een elegant voorbeeld van onafhankelijke visies in een gedeeld leven, maar ook een tedere en inspirerende kroniek van liefde die de tijd doorstaat.

Vertaling: Gertruud de Smit

Us and Them - Helmut Newton and Alice Springs
Pagina's: 368
Prijs: € 39,99
Uitgever: Taschen/Librero
ISBN: 9783836524674

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: