Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Wat is er mis met vis?!

Dos Winkel bespreekt in Wat is er mis met vis?! wat er mis is met onze oceanen en zeeën. Niet alleen de bekende problematiek van de (ernstige) overbevissing, de gigantische bijvangsten - die zwaar verminkt of (meestal) dood weer overboord gekieperd worden - en de illegale visserij komen aan de orde, maar ook de nieuwe hype om vooral visolie te eten voor een goede gezondheid.

De Nederlandse minister van landbouw en visserij doet daar nog eens een schepje bovenop: nu moeten we ineens zelfs driemaal per week vis eten…!

Niets is echter minder waar: natuurlijk bevat vis proteïnen en EPA en DHA, belangrijke bestanddelen van Omega-3, maar die kunnen we perfect ook uit andere voeding halen.

In het rijke Europa is aanvulling van eiwitten en meervoudig onverzadigde vetzuren trouwens nauwelijks een issue, want de Nederlander krijgt gemiddeld al 30% teveel dierlijke eiwitten binnen…!Wat niemand vertelt, of wat gebagatelliseerd wordt is het feit dat vis en met name vette vis, veel contaminanten (gifstoffen) bevat, vooral in de vorm van dioxines, pcb´s en zware metalen.De meest recente studies tonen aan dat het bepaald niet meevalt met de hoeveelheden van deze gifstoffen in vis. Vele voedingsdeskundigen, maar vooral de visbranche zelf blijven roepen dat “de voordelen van het eten van vis de nadelen nog overstijgen”.

Natuurlijk bevat vis proteïnen en EPA en DHA, belangrijke bestanddelen van Omega-3, maar die kunnen we perfect ook uit andere voeding halen. Beter zou het zijn te investeren in de productie van verschillende soorten eencellige algen die deel uitmaken van het plankton als alternatief voor consumenten, want dat is waar alle vissen deze gezonde Omega-3 vetzuren zelf ook vandaan halen.

Het boek is geïllustreerd met prachtige onderwaterfotografie, maar ook met afschuwelijke beelden over hoe de mens met de zeebewoners omgaat.

Diverse studies hebben aangetoond dat vissen wel degelijk 'voelen' en stress ervaren, en dus zwaar te lijden hebben onder de methoden die gebruikt worden om ze te vangen en te doden.

Gelukkig worden ook oplossingen van de vele problemen aangedragen. Neem je de aanbevelingen uit het boek van Dos Winkel ter harte 'dan komt er misschien ooit nog een betere, meer evenwichtige wereld met gezonde zeeën.'

Met bijdragen van IUCN, WWF, Greenpeace, Stichting De Noordzee en nog veel meer “zee- en visbeschermers”. Een “must” voor iedereen die de zee en zijn eigen gezondheid en die van zijn kinderen en kleinkinderen een warm hart toedraagt. Lees hier meer over Dos Winkels boekpresentatie op 4 november 2008. 

Wat is er mis met vis?! - Dos Winkel
Pagina's: 240
Prijs: € 14,95
Uitgever: Uitgeverij Elmar
ISBN: 9789038918570

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: