Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Fotograaf Dos Winkel als ambassadeur van de zee

‘Stelt u zich eens voor wat de mensen zouden zeggen wanneer een groep jagers een net van enkele kilometers tussen twee immense terreinwagens zou spannen en deze met hoge snelheid over de vlaktes van Afrika zouden trekken’.

'De hele wereld zou in opstand komen. Dit gebeurt echter overal ter wereld, elke dag, elk uur, maar dan onder water…! Onzichtbaar voor het oog van de meeste mensen! '

coverfoto boek van Dos Winkel Wat is er mis met vis?!

Met deze quote van Clover C., een Britse wetenschapsjournalist in zijn boek Leeg (Uitgeverij Atlas, 2005), begint Dos Winkel zijn toespraak tijdens de lancering van zijn nieuwste boek Wat is er mis met vis?! in de Haaienzaal van Diergaarde Blijdorp op dinsdag 4 november.

Nadat een aantal co-auteurs van de uitgave aan het woord zijn geweest, mag natuur- en onderwaterfotograaf Dos Winkel eindelijk, na een jaar lang heel hard werken, de eerste exemplaren van zijn boek aan de wereld presenteren.

Maar eerst laat hij het publiek genieten van zijn prachtige fotografie van het zeeleven, want als geen ander weet hij dat je 'iets moet leren kennen om ervan te kunnen houden'. En vooral dat laatste is iets wat zijn bevlogenheid kenmerkt; vanuit zijn liefde voor het leven in de zee volgt een vurig betoog voor de bescherming en het behoud van de schitterende onderwaterwereld.

De titel van het boek doet het al raden; er zitten nogal wat haken en ogen aan het eten van vis.Dos Winkel bespreekt in Wat is er mis met vis?! wat er mis is met onze oceanen en zeeën. Niet alleen de bekende problematiek van de (ernstige) overbevissing, de gigantische bijvangsten - die zwaar verminkt of (meestal) dood weer overboord gekieperd worden - en de illegale visserij komen aan de orde, maar ook de nieuwe hype om vooral visolie te eten voor een goede gezondheid.

Het zou voor het herstel van de zeeën veel beter zijn een aantal jaren veel minder of geen vis te eten, of alleen (echt) duurzaam gekweekte vis.

Natuurlijk bevat vis proteïnen en EPA en DHA, belangrijke bestanddelen van Omega-3, maar die kunnen we perfect ook uit andere voeding halen. Beter zou het zijn te investeren in de productie van verschillende soorten eencellige algen die deel uitmaken van het plankton als alternatief voor consumenten, want dat is waar alle vissen deze gezonde Omega-3 vetzuren zelf ook vandaan halen.

Wat niemand vertelt, of wat gebagatelliseerd wordt volgens Dos Winkel, is dat vis en met name vette vis, veel gifstoffen bevat, vooral in de vorm van dioxines, pcb's en zware metalen. De meest recente studies tonen aan dat het niet meevalt met de hoeveelheden van deze gifstoffen in vis.

foto van Dos Winkel op podium tijdens toespraak
foto: Alex de Smit - Dos Winkel

Het boek is geïllustreerd met prachtige onderwaterfotografie, maar ook met afschuwelijke beelden over hoe de mens met de zeebewoners omgaat. Diverse studies hebben aangetoond dat vissen wel degelijk 'voelen' en stress ervaren, en dus zwaar te lijden hebben onder de methoden die gebruikt worden om ze te vangen en te doden.

Gelukkig worden ook oplossingen voor de vele problemen aangedragen. Neem je de aanbevelingen uit het boek van Dos Winkel ter harte 'dan komt er misschien ooit nog een betere, meer evenwichtige wereld met gezonde zeeën.'En zo eindigt hij deze ochtend positief: draag de zee, je eigen gezondheid en die van je kinderen en kleinkinderen een warm hart toe!

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: