Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo
Bezoek ook onze Fotokadoshop ...

Geschiedenis van de camera

foto uit boek van allerlei oude camera's met tekst erbij

'De geschiedenis van de camera' is nu op een begrijpelijke en boeiende manier opgeschreven en in beeld gebracht door Todd Gustavson, technologiecurator bij het George Eastman Museum in New York. In dit lijvige boek met honderden nieuwe en archieffoto’s van het George Eastman Museum komt het complete verhaal achter de lens tot leven.

Slechts weinig uitvindingen hebben zoveel invloed gehad als de camera, en maar weinig kunsten hebben zo langdurig hun sporen nagelaten in de artistieke, wetenschappelijke en alledaagse wereld als de fotografie. We zijn echter zo gefocust geraakt op de producten die de camera voortbrengt, op de onuitwisbare beelden van onze levens en van onze piekmomenten, dat we het instrument dat dit alles mogelijk maakt bijna zouden vergeten.

Dit bijzondere boek vol beeldmateriaal overspant een periode van bijna 200 jaar aan ontwikkelingen in de fotografie. Van de eerste vage foto uit 1826, na een belichtingstijd van maar liefst 8 uur verkregen door de Franse uitvinder Joseph Nicéphore Niépce, tot de 'klik en klaar'-afbeeldingen op onze moderne smartphones.

foto uit boek Geschiedenis van de camera van Todd Gustavson

Gustavson volgt de technologische ontwikkeling van de camera's en de levens van de vaak excentrieke bedenkers, zakenmensen en kunstenaars die achter de camera zaten: mensen zoals Louis Jacques-Mandé Daguerre, wiens vernieuwingen zouden leiden tot de daguerreotypie; pionierend fotografisch ondernemer Mathew B. Brady, wiens team van fotografen beelden maakte van de slagvelden en soldaten in de Burgeroorlog en Julia Margaret Cameron, die arm en rijk in de victoriaanse tijd portretteerde.

Ook is te lezen over George Eastman, een jonge bankbediende die uiteindelijk een bedrijf oprichtte met zijn eigen naam, de Eastman Kodak Company. Eveneens aan bod komen de polaroidcamera, de Leica en Hasselblad. Verder komen in dit boek allerlei curiosa voorbij, zoals stereoscopische camera's, postkaartcamera's en spionagecamera's verborgen in horloges en knopen.

Todd Gustavson is technologiecurator bij het George Eastman Museum in Rochester, New York. In die functie is hij verantwoordelijk voor het catalogiseren, de opslag en het onderhoud van een van 's werelds grootste collecties van fotografische en cinematografische uitrustingen; een collectie die bestaat uit meer dan 20.000 voorwerpen. Als fotograaf was Gustavson verbonden aan het Chautauqua Institution in New York.

Geschiedenis van de camera - Todd Gustavson
Pagina's: 376
Prijs: € 19,95
Uitgever: Librero
ISBN: 9789089987143

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: