Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Maria Austria Fotobiografie

Maria Austria Fotobiografie
foto: Maria Austria - AmaVirikiti: Scènes uit Ama Virikiti van Robert Serumaga, opgevoerd door het Oegandese Theatre Unlimited uit Kampala in het Mickery Theater (1974)

Bijna een halve eeuw geleden overleed de fotografe Maria Austria. Ze werd in 1915 in Karlsbad (Tsjechië) in een Joods gezin geboren.

Tussen 1933 en 1936 studeerde Maria Austria in Wenen fotografie aan de Graphische Lehr- und Versuchsanstalt. Net als talrijke andere Joden moest ze uiteindelijk een veilig toevluchtsoord zoeken. Ze ging naar Nederland, naar Amsterdam, naar haar zus Lisbeth, die hier al woonde en werkte.

De oorlog veranderde het leven van de fotografe drastisch en voorgoed. "Vrijwillig ga ik niet achter prikkeldraad’", verklaarde ze. "Ze moeten me komen halen."

Eenmaal ondergedoken vervalste ze persoonsbewijzen en deed ze dienst als koerier. Haar moeder, haar broer en zijn vrouw overleefden de oorlog niet; haar zus en de drie jonge dochters van haar broer overleefden wel.

Meteen na de oorlog ging de dertigjarige fotografe gedreven en enthousiast aan de slag en ze zou niet meer ophouden totdat ze in januari 1975, fysiek uitgeput, overleed.

Maria Austria – Fotobiografie werpt een nieuw licht op het werk en leven van deze bijzondere fotografe. Aan de hand van haar foto’s valt de maatschappelijke, politieke en culturele ontwikkeling van Nederland en Europa af te lezen. Ze fotografeerde zowel de wederopbouw als de eerste pogingen het trauma van de oorlog in muziek, kunst en theater te verwerken. Ze stond er met de neus bovenop. Ongeëvenaard zijn haar portretten en de manier waarop ze de podiumkunsten in beeld bracht.

foto: Maria Austria - Repetitie Nationaal Ballet: Buitenrepetitie van Het Nationale Ballet (1964)

Deze fotobiografie plaatst haar in een historische context. Ze was een professional die haar werk op eigen kracht opbouwde; dit met grote persoonlijke betrokkenheid uitvoerde en op een overtuigende, eigenzinnige manier vormgaf.

Maria Austria Fotobiografie - Martien Frijns
Pagina's: 816
Prijs: € 50,00
Uitgever: M10Boeken

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: