Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Unieke kleurenfoto's uit de Tweede Wereldoorlog

foto: Alphons Hustinx | Bevrijding Puiflijk Gelderland - gestrande tank
foto: Alphons Hustinx | Bevrijding Puiflijk Gelderland - gestrande tank

Het NIOD (het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie) heeft ruim 1500 kleurendia's uit de oorlogsjaren van fotograaf Alphons Hustinx verworven. Kleurenafbeeldingen uit de oorlogsjaren zijn uitzonderlijk, volgens het NIOD.

De jaren '40-'45 zijn door zwart-witfoto's en zwart-wit films in beeld gebracht. Naast deze bijzondere Hustinx-collectie zijn in de Nederlandse archieven weinig oorlogsfoto's in kleur bekend.

In de jaren tachtig werd deze omvangrijke kleurendia verzameling aangetroffen in de nalatenschap van de Roermondse fotograaf en cineast Alphons Hustinx. Het toont beelden van de aanwezigheid van de bezetter in Nederland, de oorlogsverwoestingen, maar bovenal van de sfeer van het dagelijks leven tussen 1940 en 1945 in bezet Nederland.

‍foto: Alphons Hustinx | Maastricht 194, koets met paarden voor station met spandoeken van de nazi';s
‍foto: Alphons Hustinx | Maastricht 1941

Alphons Hustinx (1900 - 1972) was een telg van een bemiddelde Maastrichtse familie, die in zijn jeugd rechten studeerde. Hij besteedde zijn tijd echter liever aan reizen, filmen en fotograferen. Hustinx hield van noviteiten en begon direct na de introductie van de kleurendia in 1936 uitgebreid met het materiaal te experimenteren.

De kleurenfotografie stond aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw nog in haar kinderschoenen. De technische beperkingen en de hoge prijs zorgden ervoor dat nauwelijks kleurenfoto's uit die tijd bewaard zijn gebleven.

‍foto: Alphons Hustinx | Nijmegen 1941, ijskar met fiets op straat met kind erbij voor cafe Royale
‍foto: Alphons Hustinx | Nijmegen 1941

Hustinx fotografeerde tijdens de bezetting het veranderende straatbeeld in alle provincies, behalve Zeeland dat door de Duitsers voor niet-Zeeuwen was afgesloten.

Vanaf 25 april 2008 zullen deze bijzondere kleurenfoto's voor iedereen online te raadplegen zijn op www.beeldbankwo2.nl.

In deze beeldbank zullen alle afbeeldingen van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD te vinden zijn. Het betreft in totaal 175.000 afbeeldingen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: