Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo
Bezoek ook onze Fotokadoshop ...

Franke & Heidecke (Rollei) gaat stoppen

De maker van de legendarische Rollei camera's, Franke & Heidecke, stopt ermee. Het bedrijf was ooit de trots van de Duitse fotoindustrie.

Rollei behoorde samen met Leica tot de wereldtop van de camera-industrie. Totdat in de jaren zestig van de vorige eeuw de Japanners definitief doorbraken. Met betrouwbaardere techniek, meer gebruiksgemak, modernere technologe, en dat voor minder geld.

De twee merken gingen door als kleinere high end aanbieders, maar werden onderweg naar vandaag meerdere malen in hun bestaan bedreigd. British Journal of Photography weet nu te melden dat de 131 personeelsleden van Franke & Heidecke vorige week te horen hebben gekregen dat hun bedrijf in september dicht gaat.

2-oog Rollei camera
2-oog

Of dit definitief het einde betekent voor Rollei? Het bedrijf leunde heel erg op het digitale middenformaat reflexsysteem (de Hy6 camera, ook voor Leaf en Sinar geproduceerd). Nu PhaseOne/Mamiya en Leaf een sterk blok vormen, zijn de kansen voor dit systeem verzwakt. Sinar hoopt natuurlijk dat het systeem kan worden voortgezet, Leaf heeft nog geen beslissing genomen.

Rollei maakte nog steeds de camera waar het merk furore mee maakte, de Rolleiflex 2-oogreflex (oorsprong 1929), en ook nog een serie diaprojectoren, maar dat waren zulke kleine niches aan het worden... Aan de andere kant kun je je niet voorstellen dat er niet ergens een 'Feinmechanische Werkstätte' zal komen waar een paar mannen en vrouwen in witte jassen producten met eeuwigheidswaarde in elkaar zitten te zetten. Denk aan de Zwitserse uurwerkindustrie.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
Nu na aanmelding 10% korting op je bestelling in de Fotokadoshop !
Naam
e-mail
checkbox

Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat. Als dank voor je aanmelding krijg je met de kortingscode 7EB53SKCM3P4 eenmalig 10% korting op een bestelling in de Fotokadoshop. Bewaar deze code goed, we sturen geen e-mail ter bevestiging.

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl

gewaardeerde partners: