Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Topfotografen exposeren voor vrede in Hilton

Veertig jaar na de Bed-in for Peace van John Lennon en Yoko Ono, in maart 1969, wordt hun legendarische zevendaagse verblijf in kamer 1902 (nu 702) van het Amsterdamse Hilton Hotel herdacht met unieke exposities.

From Holland with Peace is een drieluik fototentoonstelling, van vrijdag 20 tot en met zondag 29 maart die de historische Bed-in for Peace actie in een eigentijds perspectief zet en waarin de thema's illustratieve fotografie, vrede en Nederland nauw verweven zijn.

foto: © Nico Koster, exposition From Holland with Peace, Hilton Amsterdam 21 – 29 March 2009.
foto: © Nico Koster, exposition From Holland with Peace, Hilton Amsterdam 21 – 29 March 2009.

Met deze gratis toegankelijke exposities wordt de aandacht gevestigd op veertig jaar actuele vredesboodschappen in fotografie als kunstvorm. De 3 x 40 beelden worden op zeer groot formaat gepresenteerd.

What happened in Room 702? is een verhalende expositie van bekende én onbekende foto's die in maart 1969 tijdens de Bed-in happening zijn gemaakt. Topfotografen, onder wie Govert de Roos, Nico Koster, Claude Vanheye, Cor Jaring en de Duitse fotograaf Elmar Welge presenteren hun beleving van de gebeurtenissen van toen. Voor het eerst exposeren deze grootheden in de fotografie gezamenlijk hun beste werk.

Message by photo 1969-2009 is een keuze van veertig fotobeelden, gemaakt tussen 1969 en 2009, die laat zien wat Nederland heeft voortgebracht op illustratief fotografiegebied binnen het thema 'vrede'.

Na een oproep via vakmedia zonden professionele fotografen hun meest sprekende visuele vredesboodschap in. Een jury van vakmensen, deskundigen en liefhebbers maakte de uiteindelijke keuze.

People like U & Me 4 Peace is gewijd aan de top-40 van best gejureerde beelden, ingezonden door het publiek. De te presenteren selectie is het resultaat van een co-create publiekswedstrijd waarin deelnemers werden opgeroepen een eigentijdse en eigenzinnige fotografische vredesboodschap in te zenden.

foto: © Nico Koster, exposition From Holland with Peace, Hilton Amsterdam 21 – 29 March 2009.
foto: © Nico Koster, exposition From Holland with Peace, Hilton Amsterdam 21 – 29 March 2009.

Imagine: The Art of John Lennon is de grootste expositie van kunst van John Lennon, die ooit is gehouden. In Hilton Amsterdam zijn van vrijdag 20 tot en met zondag 22 maart bijna 190 werken te zien, inclusief de handgeschreven tekst voor 'Give Peace a Chance'.

Ook wordt een unieke collectie handgeschreven documenten en schetsen getoond die John en Yoko Ono maakten tijdens hun Bed-in for Peace in Hilton Amsterdam. Deze serie bevat onder andere een heel persoonlijke en aardige vraag-en-antwoord correspondentie tussen het beroemde stel en de toen beginnende Nederlandse journaliste Constance Vrijdags, die tot de uitverkoren pers behoorde die op bezoek mocht komen in kamer 1902.

Zaterdag 21 maart vindt in Hilton Amsterdam de presentatie plaats van een boek over John Lennon van Jan van Galen. Zondag 29 maart wordt ter afsluiting van de herdenkingsweek in Hilton Amsterdam de Lennon Memorial Day georganiseerd, met verschillende evenementen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: