Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Foto-expositie: Lichtjuweel aan het IJplein en de Sixhaven

Lichtjuweel aan het IJplein en de Sixhaven - door Jan van der Horn

Er staat iets te gebeuren aan het IJplein en de Sixhaven. Daar waar de Pont aanmeert in Amsterdam Noord. Langzaam poppen er foto-werken op. Achter de vensters van de woonarken, schepen, schuurtjes en huizen verschijnen er geënsceneerde fotowerken, in een lichtbak, als een dia. 

Het is het werk van de Amsterdamse beeldend kunstenaar Jan van der Horn, die met zijn foto-werken aan de Sixhaven een zogenaamd Lichtjuweel aan het maken is.

foto van TA'dam Toren in Sixhaven Amsterdam Noord en woonboot met lichtbak foto van Jan van der Horn
Sixhaven Amsterdam Noord, woonboot Loek

Jan van der Horn heeft als medium fotografie, hij maakt in zijn atelier landschappen van papier, klei, karton en koper en schildert een achtergrond, als een decorbouwer. Langzaam verandert zijn atelier in een fotostudio waar hij zijn theatrale decor vervolgens uitlicht en fotografeert. 

Met deze fotowerken groeit er nu iets bijzonders vanaf het Mandelahuisje, via de woonarken en schepen naar de flat op het IJplein. Alles wordt met elkaar verbonden om te laten zien dat daar mensen wonen die willen laten zien dat ze bestaan, als tegenwicht tegen de oprukkende grote stad. Van der Horn denkt hierbij terug aan zijn vriend Ed van der Elsken die riep “Laat zien dat je bestaat!".

Ed van der Elsken leerde mij: "Laat zien dat je bestaat"

Met steun van het Fonds voor Noord kan dit Lichtjuweel tot stand komen. Een Lichtjuweel dat verwondering zal oproepen. Pont na Pont zullen de mensen zich verwonderen over ons Amsterdam, onze Magische Stad. Magie, weerspiegeld in het water van de Sixhaven en het IJplein in Amsterdam Noord.

© Met tekst van Madeleine Rood

Het Lichtjuweel aan het IJplein en de Sixhaven is tot half januari 2019 te zien en uiteraard het mooist wanneer het gaat schemeren...

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: