Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tien toptips voor reisfotografie

Twee aapjes op een boomtak, wildlife fotografie van Richard Bernabe
foto: © Richard Barnabe

Nieuwkomers in de fotografie kunnen het zwaar hebben; ze moeten soms een nieuwe, hen onbekende, wereld verkennen. Virtues and Vices in Photography onthult in samenwerking met Canon fotografen de lessen, valkuilen, hoogtepunten en dieptepunten van de branche. Deze professionele fotografen geven waardevolle adviezen die specifiek gelden voor hun specialisatie.

In deze aflevering: Tien toptips van Richard Bernabe, reisfotograaf.

1.

De drie sterke karaktereigenschappen die een reisfotograaf moet hebben zijn:

  • nieuwsgierigheid
  • een open en onbevooroordeelde mening
  • de mogelijkheid om in het nu te kunnen blijven en niet te worden afgeleid door gebeurtenissen thuis of een of andere takenlijst voor als je weer thuis bent. Je moet jezelf volledig kunnen overgeven aan de locatie en het moment.

2.

Waar mogelijk probeer ik een beetje mysterie in mijn foto's op te nemen. Door een deel van het verhaal te verhullen, dwing je je publiek om actief in plaats van passief te kijken.

Beer in nachtlicht, wildlife fotografie van Richard Bernabe
foto: © Richard Barnabe

3.

Een statief is meestal verplicht bij mij. Maar als je voor handmatig kiest, gebruik dan een hoge ISO (2500) om een sluitertijd te bereiken die snel genoeg is (1/800 seconde) om er zeker van te zijn dat het beeld scherp is.

4.

Als je een groep dieren of vogels fotografeert, is het altijd het beste om er zeker van te zijn dat het dichtstbijzijnde exemplaar het meest scherp is, indien je niet de gehele groep scherp kunt weergeven.

5.

Gebruik een kortere sluitertijd om meer textuur te kunnen tonen bij het fotograferen van bewegend water. Een sluitertijd van 1 tot 2 seconden impliceert beweging terwijl de voorgrond details behouden blijven, wat dus een interessantere foto oplevert.

Rotsen in zee, natuurfotografie van Richard Bernabe
foto: © Richard Barnabe

6.

De natuurlijke impuls van de meeste fotografen is om goed in te zoomen op de onderwerpen die ze proberen vast te leggen. Maar soms is een bredere compositie juist sterker.

7.

De grootste fout die een fotograaf maakt bij het werken met silhouetten, vooral met veel silhouetten tegelijkertijd in hetzelfde beeld, is het samenvoegen ervan. Het is cruciaal dat hier voldoende ruimte tussen zit, zodat de integriteit van de verschillende vormen behouden blijft.

8.

Als je weinig tijd hebt tijdens je reizen, stel ik voor dat je super vroeg wakker wordt - voor zonsopgang - zodat je alles kunt verkennen zonder de drukte van verkeer of toeristen. Het ochtendlicht is magisch en je hebt waarschijnlijk de beste locaties voor jezelf.

Giraffen aan waterkant in silhouet, wildlife fotografie van Richard Bernabe
foto: © Richard Barnabe

9.

Een misvatting over het soort fotografie dat ik doe (wildlife, natuur, reizen) is dat ik de hele tijd op reis zou zijn om foto's te maken. Dat is niet het geval. Het overgrote deel van mijn tijd besteed ik aan het schrijven, het plannen, het doen van promoties en marketing. Het is echt een bedrijf.

10.

Compositie omvat veel beslissingen die in beeldontwerp passen: de verhouding, de onderliggende vormen, patronen en lijnen, ruimte, hoe het oog door de foto beweegt, en hoe dit alles verband houdt met het kader. Ik probeer niet te veel na te denken over de compositie als ik in het veld ben. Soms merk ik dat ik een fotografieregel heb overtreden, maar dat maakt het beeld alleen maar unieker en geeft me intense vreugde en plezier.

Met dank aan Virtues and Vices in Photography.

Bekijk ook:

Tien toptips voor food fotografie
Tien toptips voor familiefotografie
Tien toptips voor modefotografie

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: