Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tien toptips voor familiefotografie

Nieuwkomers in de fotografie kunnen het zwaar hebben; ze moeten soms een nieuwe, hen onbekende, wereld verkennen. Virtues and Vices in Photography onthult in samenwerking met Canon fotografen de lessen, valkuilen, hoogtepunten en dieptepunten van de branche. Deze professionele fotografen geven waardevolle adviezen die specifiek gelden voor hun specialisatie.

In deze aflevering: Tien toptips van Hannah Harding, familie fotograaf.

1.

Ik denk dat het echt een misvatting is dat familiefotografen je laten poseren terwijl je roept 'Say Cheese'. Begrijp me niet verkeerd; geposeerde foto's hebben hun plaats en er is iets heel bevredigends aan het maken van die perfecte familie-opname, maar mijn hart ligt bij de spontane foto's, en in de feedback zeggen klanten ook dat dit hun favoriete foto's zijn.

Klein meisje in tuin bij blauwe regen door Hannah Harding
foto: © Hannah Harding

2.

Geduld is de belangrijkste kracht voor een gezinsfotograaf. Kinderen zijn onvoorspelbaar en kunnen soms glorieus koppig zijn. Als je je kalmte verliest, verlies je hun bereidwilligheid en vertrouwen.

3.

Je moet relatief fit zijn, want er is veel te doen tijdens een familie-shoot buitenshuis. Ik merk ook dat ik geknield, zittend en liggend op mijn buik vaak de perfecte foto probeer te maken.

4.

Vriendelijkheid en kunnen communiceren met kinderen staan centraal. Ook al ben je een voortreffelijke fotograaf, als de kinderen niet warm voor je lopen, dan is het echt een worsteling om ze deel te laten nemen.

5.

Er gaat niets boven de kwaliteit van een foto genomen met een DSLR. Ik hoor echter vaak "Mijn smartphone kan ook dergelijke foto's maken", wat behoorlijk ontmoedigend / frustrerend kan zijn. Maar zodra ze jouw foto's zien, zal het (hopelijk!) duidelijk zijn dat een goede camera het verschil maakt.

Klein meisje in tuin met eendjes door Hannah Harding
foto: © Hannah Harding

6.

Wanneer je close-up foto's van kinderen maakt, stel je de ISO laag in en gebruik je een ondiepe scherptediepte om de beste foto te maken.

7.

Als je beschikt over een andere volwassene om je te helpen bij je opnames, laat ze dan grappen vertellen en gekke dingen achter je doen buiten de opname. Je krijgt gegarandeerd een oogverblindende glimlach.

8.

Om kinderen betrokken te houden, praat je met ze voordat je de shoot start. Vraag hen wat hun favoriete eten is. Ik vind: "Kun je de grootste schaal met chocolade-ijs ter wereld bedenken?", de beste vraag voor een magische glimlach.

9.

Daal af naar hun niveau, ofwel maak je klein. Het is een geweldige manier om een fantastische foto te maken en het zorgt ervoor dat ze zich minder geïntimideerd voelen in plaats van dat een volwassene boven hen uittorent en eisen stelt.

10.

Als je problemen hebt om een kind stil te laten staan voor een foto, gebruik dan iets om het af te leiden. Stel bijvoorbeeld vragen als: "Hoe ziet die wolk eruit?" of "Kun je lieveheersbeestjes vinden?"

Met dank aan Virtues and Vices in Photography.

Bekijk ook:

Tien toptips voor food fotografie
Tien toptips voor reisfotografie
Tien toptips voor modefotografie

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: