Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tien toptips voor modefotografie

Modefotografie van vrouw met rok als vleugels springend op caribisch strand door fotograaf Saurabh Dua
foto: © Saurabh Dua

Nieuwkomers in de fotografie kunnen het zwaar hebben; ze moeten soms een nieuwe, hen onbekende, wereld verkennen. Virtues and Vices in Photography onthult in samenwerking met Canon fotografen de lessen, valkuilen, hoogtepunten en dieptepunten van de branche. Deze professionele fotografen geven waardevolle adviezen die specifiek gelden voor hun specialisatie.

In deze aflevering: Tien toptips van Saurabh Dua, modefotograaf.

1.

Een fout die fotografen meestal maken, is dat ze precies zo fotograferen als van hen wordt verwacht. Ik noem dit de ‘comfortzone’. Ik probeer dat elke keer te doorbreken, in termen van composities, lichtpatroon etc.

2.

Drie veelgemaakte fouten die modefotografen maken:

  • de afbeelding op de meest voor de hand liggende manier fotograferen
  • uitgebreid spelen met verlichting zonder visie
  • voorspelbaar zijn en niet experimenteren
foto: © Saurabh Dua

3.

Het vooraf plannen van elke shoot is uiterst belangrijk, en is noodzakelijk om met het gehele team naar het gewenste resultaat toe te werken.
Belangrijke dingen om te onthouden voor een shoot:

  • locatie check, als het een buitenopname is
  • apparatuurcheck voor wat nodig is voor de specifieke klus
  • inschatten van het aantal teamleden / assistenten dat nodig is om het project uit te voeren
  • het juiste talent casten voor wat er uitgebeeld moet worden

4.

Tijdens het fotograferen van mannen of vrouwen kies ik ervoor om ze op een zeer ruwe manier te fotograferen, het liefst in hun natuurlijke uitstraling zoals ze zijn. Dit zorgt voor een tijdloos gevoel. Waar mogelijk zou ik ook kiezen voor geen make-up of zeer minimaal om me te kunnen concentreren op de emoties en gevoelens in mijn beeld.

5.

Het moeilijkste voor mij is altijd om ervoor te zorgen dat de foto niet te geposeerd is. Ik moedig het model aan om natuurlijk over te komen maar toch een sterke aanwezigheid te creëren.

foto: © Saurabh Dua

6.

Probeer manieren te vinden om interessante elementen aan de achtergrond of voorgrond toe te voegen. De schaduwen van een boomtak, een silhouet van een gebouw, bestaande architectuur in het beeld opnemen... Dit soort elementen maken een foto interessant en uniek.

7.

Fotografie is een kunstvorm, maar komt wel tot stand door veel oefening en continu hard werken. Je moet leren van je fouten en je werk regelmatig kritisch analyseren.

8.

Hoewel je spontaan kunt zijn tijdens een shoot, is het belangrijk om alles eerst zorgvuldig te plannen. Als je weet dat alles is georganiseerd en het hele team is voorbereid, is het gemakkelijker om te improviseren, en dan terug te keren naar het oorspronkelijke plan als je daarmee klaar bent.

9.

Elke modefotograaf heeft een unieke manier om zijn modellen uit te lichten. Bouw je eigen benadering geleidelijk op, totdat deze uniek is. Uiteindelijk zul je een sterke eigen identiteit hebben ontwikkelt die mensen onmiddellijk als jouw stijl herkennen.

10.

Er zijn geen regels in de fotografie. Je kunt alles doorbreken en transformeren wat je maar wilt, en niemand zal je tegenhouden.

Met dank aan Virtues and Vices in Photography.

Bekijk ook:

Tien toptips voor food fotografie
Tien toptips voor reisfotografie
Tien toptips voor familiefotografie

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: