Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Daguerreotype-procédé

De Fransman Louis Jacques Mandé Daguerre wordt gezien als één van de uitvinders van fotografie, te danken aan het Daguerreotype, het eerste succesvolle fotografische proces (7 januari 1839).

De Fransman Louis Jacques Mandé Daguerre

Nadat hij het diorama had uitgevonden nam Louis Jacques Mandé Daguerre samen met de Fransman Joseph Nicéphore Niépce (die in 1826 de eerste succesvolle foto had genomen) de ontwikkeling van een methode om op snellere wijze foto's te maken ter hand.

In 1837 (na de dood van Niépce) vond Daguerre het Daguerreotype uit, een methode waarbij op grote schaal foto's konden worden ontwikkeld. 

Het procédé waarbij een gepolijste, met kwikdampen geprepareerde zilveren plaat werd gebruikt leverde positieve, gespiegelde beelden op. Hoewel de beelden zeer gedetailleerd waren, werd er zoals bij de hedendaagse fotografie geen negatief gebruikt en was het dus niet mogelijk om meerdere afdrukken te maken. Een Daguerreotype-foto is daarom uniek.

Een Daguerreotype van dichteres Emily Dickinson omstreeks 1846.
Een Daguerreotype van dichteres Emily Dickinson omstreeks 1846.

Louis Daguerre werd opgenomen in de exclusieve Orde 'Pour le Mérite'.

Deze tekst is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de GNU Free Documentation License

Het copyright van de getoonde afbeeldingen bij dit artikel valt in het publiek domein omdat het auteursrecht op dit materiaal is verlopen.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: