Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tien toptips voor food fotografie

Nieuwkomers in de fotografie kunnen het zwaar hebben; ze moeten soms een nieuwe, hen onbekende, wereld verkennen. Virtues and Vices in Photography onthult in samenwerking met Canon fotografen de lessen, valkuilen, hoogtepunten en dieptepunten van de branche. Deze professionele fotografen geven waardevolle adviezen die specifiek gelden voor hun specialisatie.

In deze aflevering: Tien toptips van Sid Ali, culinair fotograaf.

Food fotografie door Sid Ali, culinair fotograaf.
foto: © Sid Ali

1.

Als culinair fotograaf is het erg belangrijk om de visie van je klant uit te kunnen beelden. Om dit te doen, moet je weten wat de beperkingen van je apparatuur zijn, moet je in staat zijn om een verhaal te kunnen vertellen met je foto en moet je een specifieke sfeer kunnen creëren met je verlichting.

2.

Gebruik de eerste keer natuurlijk licht, zodat je begrijpt hoe dat werkt. Experimenteer met het fotograferen op een zonnige dag en daarna met hetzelfde gerecht op een bewolkte dag. Als je eenmaal begrijpt hoe natuurlijk licht werkt (en hoe je het kunt gebruiken), kun je verder gaan met kunstmatige lichtbronnen.

3.

Een van de grootste misvattingen binnen de food fotografie is dat het gemakkelijk is en dat iedereen het kan. Maar waar food fotografie echt afhankelijk van is, is een diepgaand begrip van het voedsel dat je fotografeert.

4.

Het fotograferen van voedsel van bovenaf kan fantastisch werken om voedsel er extreem mooi en grafisch uit te laten zien; het werkt echter niet voor alle soorten voedsel of gelegenheden. Experimenteer door hetzelfde voedsel vanuit verschillende hoeken te fotograferen om te leren wat werkt en wat niet.

Drankje met springende snoepjes door Sid Ali, culinair fotograaf.
foto: © Sid Ali

5.

Als ik op zoek ben naar inspiratie, kijk ik naar verlichting, vorm, compositie en verhaal. Hoe meer ideeën je haalt uit schilderijen, boeken, films en het dagelijks leven, hoe meer gefundeerd en uniek je werk zal zijn.

6.

Er zijn veel manieren om de sfeer in een foto te bepalen met behulp van verlichting, rekwisieten, kleur, vorm en verhaal. Bepaal eerst wat je met de afbeelding wilt weergeven en neem vervolgens de technische beslissingen voor het juiste resultaat.

7.

Ik fotografeer altijd tethered (je camera verbinden met een computer of tablet), zodat ik op een groot scherm kan zien wat ik maak en hierop gelijk aanpassingen kan maken.

8.

Soms is de beste manier om tot het gewenste beeld te komen het maken van vijf verschillende opnamen en deze te compileren in Photoshop. Maak zoveel foto's als je kunt, zodat je zoveel mogelijk opties hebt voor de vormgeving en de retouche.

Maggie kruiden door Sid Ali, culinair fotograaf.
foto: © Sid Ali

9.

Ik probeer altijd om een foto er in de camera al zo perfect mogelijk uit te laten zien, en maak vervolgens kleine aanpassingen met nabewerking om de foto te verbeteren. Denk aan contrast, scherpte, donkere achtergrond indien nodig, of het verbeteren van de kleuren van het gerecht.

10.

De allerbeste manier om een geweldige fotograaf te worden is om nooit te stoppen geïnspireerd te raken en nooit te stoppen met fotograferen.

Met dank aan Virtues and Vices in Photography.

Bekijk ook:

Tien toptips voor reisfotografie
Tien toptips voor familiefotografie
Tien toptips voor modefotografie

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: