Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Teun Hocks: 10 juni 1947 - 27 februari 2022

Teun Hocks-man-giet-water-uit-gieter-op-eend-in-weiland

Zondag 27 februari 2022 is beeldend kunstenaar Teun Hocks op 74-jarige leeftijd overleden. Hocks was een grondlegger en icoon van de Nederlandse geënsceneerde fotografie. Hij verwierf cultstatus met zijn tragikomische kunstwerken die het midden hielden tussen fotografie en schilderkunst. Hij was een getalenteerd en succesvol kunstenaar, maar bovenal een goede vriend. TORCH Gallery werkte met Hocks samen sinds 1986.

Sinds 1975 werkte Hocks onophoudelijk aan een eigenzinnig oeuvre van werken die in een enkel beeld een heel verhaal vertellen, vaak voorzien van een flinke dosis humor. Hocks was zelf de hoofdrolspeler in de tragikomische werelden die hij creëerde. De grootschalige, met de hand ingekleurde foto’s waren zijn podium, waarop hij de rol aannam van een man die in bijna surrealistische situaties terechtkomt.

foto: © Teun Hocks, TORCH Gallery

Teun Hocks speelde niet de archetypische held die onbevreesd de meest onwaarschijnlijke uitdagingen aangaat; hij was juist de gewone mens die alles met een zekere acceptatie en verslagenheid aanging.

De laatste tentoonstelling die TORCH met Hocks maakte, was Drawings in het voorjaar van 2021. Hier werd een selectie tekeningen getoond die hij het jaar ervoor had gemaakt terwijl hij in isolatie zat in zijn huis in het midden van Frankrijk. Zijn tekeningen zijn voor het grote publiek vaak ondergesneeuwd gebleven, maar Hocks tekende zijn hele leven, en gaf hier ook les in aan de Gerrit Rietveld Academie en de Design Academy Eindhoven.

Hocks bleef tot aan het einde actief. Hij werkte onder meer met TORCH Gallery samen aan een nieuwe publicatie, getiteld Dag in dag uit. Deze monografie bundelt al zijn fotografisch werk en komt later dit jaar uit.

Hocks woonde en werkte de laatste jaren afwisselend in Rotterdam en Saint-Pierre-les-Bois, Frankrijk.

Dank je wel, Teun.

TORCH Gallery

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: