Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Documentaire fotograaf Taco Anema

'Deze foto van een boerengezin, anderhalf jaar geleden in de buurt van Utrecht gemaakt, komt uit mijn vrije serie Honderd Hollandse Huishoudens, waarmee ik drie jaar geleden ben gestart en waaraan ik nog steeds werk. Ik fotografeer heel Nederland op deze manier.

foto boerengezin, Taco Anema

Voor de serie zijn twee dingen belangrijk. Het gaat om de onveranderlijkheid van het gezin als hoeksteen van de samenleving. Want overal ter wereld zijn vaders en moeders met kinderen. In overdrachtelijk zin staat dat voor de continuïteit en stabiliteit van de mensheid. Daartegenover staat dat de wereld nog nooit zou snel veranderde als nu het geval is. Die veranderlijkheid zie je in de foto’s terug in het interieur, kledij, sieraden, kortom in alles waarmee mensen zich omringen. Vandaar ook dat ik voor deze serie altijd binnen fotografeer.

Als je me vraagt waarom ik deze foto als bijzonder beschouw, kan ik ook twee dingen zeggen. Het beeld voldoet inhoudelijk aan de aan mezelf gestelde opdracht: het gezinsleven in Nederland gefotografeerd in een situatie zoals die in het dagelijkse leven van dat gezin zou kunnen voordoen. En ten tweede voldoet de foto aan enkele formele aspecten: de kleuren en het licht zijn mooi, de compositie goed, de natuurlijke sfeer klopt. Alles werkt mee.

Ik heb ongeveer drie kwartier nodig om uit te zoeken waar ik de camera neerzet, rekening houdend met een aantal factoren zoals lichtinval (ik werk uitsluitend met bestaand licht), het aantal personen, het meubilair… Terwijl ik daarmee bezig ben, merk ik hoe de gezinsleden met elkaar omgaan, iets wat ik probeer terug te laten komen in de foto. De oudste zoon bijvoorbeeld hield zich een beetje stoer afzijdig; die zet ik dan apart, terwijl de twee meiden op de voorgrond gezellig tegen elkaar aan zitten.'

  • Naam: Taco Anema (1950)
  • Woonplaats: Amsterdam
  • Portfolio: Philips, Heineken, Wolters Kluwer
  • Info: www.tacoanema.nl
Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: