Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Scott Kelby's zevenpuntensysteem, Les 13: Avondfoto

Scott Kelby's zevenpuntensysteem, preview Les 13: Avondfoto

In Scott Kelby's zevenpuntensysteem voor Lightroom heeft Scott het bewerkingsproces teruggebracht tot de zeven belangrijkste bewerkingen die je nodig hebt om je foto's op professionele wijze te verfraaien. Bovendien heeft hij de juiste volgorde hiervan bepaald, en wanneer en hoe deze zeven technieken toegepast moeten worden. Lees hier nu een preview van Les 13, Avondfoto.

In deze les gaat Scott aan het werk met onderstaande foto, een avondfoto van het parlementsgebouw in Boedapest, die hij maakte tijdens een riviercruise op de Donau.

De Voor foto. Camera: Canon EOS 5D Mark III Diafragma: ƒ/9.0 Sluitertijd: 3,2 sec ISO: 100 Brandpuntsafstand: 154 mm

Er springen direct verschillende problemen in het oog, waaronder het feit dat hij kennelijk geen aandacht voor rechte lijnen had het meeste opvalt. Verder zijn de kleuren veel te warm, is de lucht volledig zwart en zijn de verlichte delen veel te licht. Hier kun je vaak last van hebben bij opnamen die je ’s avonds maakt.

Stap 1

Open de oorspronkelijke RAW foto.

Stap 2

Controleer of er een RAW-profiel beschikbaar is dat een betere start biedt voor bewerking (punt 1). Bekijk de verschillende keuzes in de dropdown Profiel bovenin het deelvenster Standaard in de module Ontwikkelen (of deelvenster Bewerken in Lightroom Cloud).

Van alle beschikbare opties lijkt Adobe Landschap het meest logisch. Hoewel dit profiel de helderheid van het gebouw een beetje vermindert, verbetert het de kleuren niet echt. Toch, omdat dit de beste keuze lijkt, gaan we voor Adobe Landschap.

Stap 3

Normaal gesproken worden lensproblemen aangepakt in een later stadium van het zevenpuntensysteem (punt 6). Maar omdat het beeld nu toch gecorrigeerd moet worden met het deelvenster Transformatie, dat nauw verwant is aan het deelvenster Lenscorrecties, kan net zo goed nu al de vertekening opgelost worden, aangezien dit toch lensissues zijn.

Dus, ga naar het deelvenster Lenscorrecties (in de cloudversie van Lightroom heet dit het deelvenster Optica) en vink het vakje Correcties profiel inschakelen aan (zie foto). Dit zou de vervorming moeten corrigeren; je ziet direct het verschil wanneer je het vakje aanvinkt.

Stap 4

Ga nu naar het deelvenster Transformatie (of Geometrie in Lightroom Cloud) en verschuif de schuifregelaar Roteren naar +2,8 naar rechts (zorg dat Uitsnijden behouden is aangevinkt).

In plaats van het gereedschap Uitsnijdbedekking te gebruiken om het beeld recht te zetten, kiezen we deze methode omdat het hiermee soms eenvoudiger is om foto's recht te trekken.

Stap 5

Maak nu de zwarte lucht blauwer. In het deelvenster Standaard (of Kleur in Lightroom Cloud) sleep je de schuifregelaar Temperatuur naar links tot ongeveer 2450 voor een blauwe uurtjes lucht (punt 2).

Je hoeft niet altijd zo extreem te gaan voor een mooie avondlucht. Wil je het blauw intenser maken, dan verhoog je de Schaduwen tot ongeveer +41 (in het deelvenster Licht in Lightroom Cloud). Let ook op het effect van deze aanpassing op het parlementsgebouw; in de foto van Kelby is de Kleurtint verhoogd tot +21. Het resultaat is veelbelovend.

Stap 6

Het wordt tijd om het witpunt en zwartpunt in te stellen (punt 3). Dubbelklik hiervoor met ingedrukte Shift-toets eerst op de woorden Witte tinten en daarna op Zwarte tinten om ze automatisch te laten instellen. Je ziet dat de Witte tinten helemaal naar –100 gaan, dus je begrijpt hoe licht het gebouw was geworden.

De Zwarte tinten veranderen niet veel, tot –15, en de algehele belichting is nu behoorlijk goed. Het niet eens nodig de schuifregelaar Belichting aan te raken.

Stap 7

Laten we ons concentreren op het gebouw. Door het Aanpassingspenseel te gebruiken, kunnen we de kleur warmer maken en enkele van de Hooglichten verminderen (we slaan punt 4 over en gaan verder met punt 5). Selecteer het Aanpassingspenseel (K) uit de gereedschapsset onder het histogram (of het Penseel [B] aan de rechterkant in Lightroom Cloud).

Zet alle instellingen op nul door te dubbelklikken op Effect (dit gebeurt vanzelf in Lightroom Cloud) en voeg wat geel toe aan het gebouw. Stel de Temperatuur in op 11 en de Hooglichten op -21. Ga daarna met het penseel over het hele gebouw.

Stap 8

Om er zeker van te zijn dat je over het hele gebouw hebt geschilderd, druk je op de toets O van het toetsenbord, zodat de bewerkte delen een rode gloed krijgen (zie afbeelding).

Als je hier en daar een stukje hebt overgeslagen, is dat niet erg. Dankzij deze functie ben je in staat alsnog te schilderen over delen die je gemist hebt en om delen te wissen waar je per ongeluk overheen hebt geschilderd.

Stap 9

Verklein het penseel en ga over de gebieden die je gemist hebt. Zorg ervoor dat je niet buiten de gewenste gebieden hebt geschilderd. Als je dit toch hebt gedaan, gebruik dan de Option (of Alt op pc) toets om het penseel Wissen te activeren.

Met dit penseel kun je ongewenste delen corrigeren (deze delen zullen niet meer rood zijn). Als je klaar bent met schilderen, druk je op de O-toets om de maskeroverlay uit te zetten en terug te gaan naar de normale weergave (in Lightroom Cloud druk je drie keer op deze toets om enkel het bewerkingspunt te zien).

Stap 10

Terwijl het penseel nog steeds actief is bij het gebouw, voeg je Helderheid en Textuur toe om meer details zichtbaar te maken. Sleep de schuifregelaar Textuur tot ongeveer 39 en de schuifregelaar Helderheid naar 32.

Door alleen op het gebouw Helderheid en Textuur toe te voegen, wordt de eventueel aanwezige ruis in de lucht niet benadrukt. Klik op de knop Gereed onder het weergavegebied als je hiermee klaar bent (Lightroom in de cloud heeft geen knop Gereed).

Stap 11

Als je vindt dat de foto na de bewerkingen te fel of te intens is, kun je de intensiteit verminderen door terug te gaan naar het deelvenster Standaard (of Kleur in Lightroom Cloud) en de schuifregelaar Levendigheid naar links te verplaatsen (hier is het tot -26 verminderd).

Omdat mensen die geen fotografen zijn de felle kleuren van de eerdere bewerking waarschijnlijk zullen waarderen, kun je overwegen om deze stap over te slaan als je van plan bent je foto's te verkopen.

Stap 12

Voor de afronding (punt 7) ga je naar het deelvenster Effecten en sleep je de schuifregelaar Hoeveel onder Vignetten na uitsnijden (het deelvenster Vignet in Lightroom in de cloud) naar –11 (een bekend getal...) om de foto langs de randen subtiel donkerder te maken (zie afbeelding).

Het uiteindelijke resultaat...

Dit is moeilijker te zien bij opnamen in het donker, maar als je deze bewerking aan- en uitschakelt (met de kleine schakelaar aan de linkerkant van de kop van het deelvenster of door de muisknop ingedrukt te houden op het oogsymbool aan de rechterkant van de deelvenstertitel in Lightroom in de cloud), zie je dat dit wel degelijk wat oplevert.

Stap 13

De laatste stap is het verscherpen. Bij het deelvenster Details sleep je de schuifregelaar Hoeveel (de schuifregelaar Verscherpen in Lightroom in de cloud) naar 80.

Tekst: © Scott Kelby's zevenpuntensysteem voor Lightroom

Scott Kelby's zevenpuntensysteem voor Lightroom - Scott Kelby
Pagina’s: 272
Prijs: € 27,99 (actieprijs t/m 31-8-2023)
Uitgever: VanDuuren Media

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres ([email protected]) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar [email protected]
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: