Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Oudste foto van Nederland

oudste foto van nederland

Het Stedelijk Museum Zutphen kan de museale collectie met een unieke aankoop verrijken. Het betreft een album amicorum (Latijn voor ‘Vriendenboek’), dat toebehoorde aan de in Zutphen woonachtige amateurschilder Aarnout Jacobus van Eyndhoven (1805-1861).

Een hele bijzondere bijdrage aan het album is die van de Zutphense apotheker Willem Hallegraeff (1798-1870). Zijn met de hand gedateerde bijdrage bestond uit twee ‘lichttekeningen’: één fotogram van een stuk kant en een fotografische reproductie van een prent. De foto van de prent draagt de datum en de naam van de maker.

Oudste foto positief zwart wit. Stedelijk Museum Zutphen verwerft oudste Nederlandse foto (1839)
Oudste foto positief zwart wit

De datering, 25 november 1839, maakt het tot de oudste foto van Nederland. Historisch gezien is het een belangrijke eersteling; te vergelijken met een zeer vroeg voorbeeld van boekdrukkunst, of de eerste ets.

De lichtgevoeligheid van met name de oudste foto maakt het onmogelijk om het origineel langdurig tentoon te stellen. Tijdens het Pinksterweekend, 26 t/m 28 mei a.s., is de aanwinst tijdelijk te bezichtigen door het publiek.

Stedelijk Museum Zutphen verwerft oudste Nederlandse foto (1839)

Het album amicorum is een kleine boekvormige cassette met losse vellen. Naast de oudste foto gaat het in totaal om een veertigtal bijdragen, waaronder aquarellen, tekeningen in potlood, pen en inkt, borduurwerkjes en gedichten.

Het album amicorum wordt door het museum gedigitaliseerd waardoor het permanent voor het publiek toegankelijk wordt gemaakt. Het origineel zal echter na het komend Pinksterweekend steeds kortstondig op toepasselijke momenten worden tentoongesteld.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: