Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Tips voor stadsfotografie

fotograaf maakt foto bij manhattan

Ga jij binnenkort een stedentrip maken en wil je thuiskomen met de mooiste foto’s? Lees dan in dit artikel welke technieken er komen kijken bij stadsfotografie en ga voorbereid op reis.

Wat je graag wilt fotograferen in een stad is uiteraard persoonlijk. Het is handig om dit te bedenken voordat je op reis gaat. Hieronder een paar voorbeelden van verschillende onderwerpen en waar je op kunt letten.

Verkeer

In steden is er veel verkeer. Deze drukte kan soms vervelend zijn, maar juist ook mooie plaatjes opleveren. Zo kun je bijvoorbeeld met de lichten van het verkeer spelen. Gebruik bij fotografie van verkeer een sluitertijd van een paar seconden. Hierdoor krijg je die mooie lange lichtstrepen in een foto.

straat in stad met schemerlicht en strepen van verkeer
Verkeer

Een andere leuke techniek is het meebewegen van de camera met het onderwerp. Fotografeer je bijvoorbeeld een rijdende auto? Kies voor een lange sluitertijd en beweeg dan de camera mee met het voertuig. Deze zal zo scherp blijven maar de achtergrond is bewogen. Dit geeft een mooie weergave van de snelheid.

Architectuur

Architectuur in een stad betekent allerlei mooie vormen. Met deze vormen kun je goed spelen. Zet je het hele gebouw op de foto of juist maar een klein stukje ervan? Of fotografeer je het liefst een aantal gebouwen naast elkaar? Wees niet bang om eens wat anders te proberen of om een ander standpunt te kiezen tijdens het fotograferen. Zo kan een gebouw dat statisch lijkt toch ineens voor verrassingen zorgen en creëer je nieuwe vormen.

punt van gebouw in lucht met wolken
Archtectuur

Bij het fotograferen van architectuur wordt er meestal gefotografeerd met een groothoeklens. Hiermee kun je bijvoorbeeld een gebouw in zijn geheel op de foto zetten. Voor meer gedetailleerde architectuurfotografie gebruik je een telelens. De finesse komt naar voren en er kunnen interessante patronen ontstaan. Maak gebruik van lage ISO waarden en kleine diafragma’s.

Mensen

Mensen zorgen ervoor dat een stad leeft. Het kan dan ook mooie plaatjes opleveren als je deze mensen, inwoners van de stad of juist toeristen, weet vast te leggen. Echter moet hierbij wel op de privacy gelet worden.

straat in stad met mensen en muzikant bij avond

Wil je mensen overduidelijk op de foto hebben (en voor commerciële doeleinden gebruiken)? Vraag het dan eerst even. Zeker in het buitenland is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen, je kent daar immers de regels en gebruiken minder goed. Maak gebruik van natuurlijk licht en vermijd de flits om te voorkomen dat de foto een hard karakter krijgt.

Avondfotografie

In de avond zal de stad gehuld zijn in mooie lichtjes en verschillende kleuren van de lucht. Dit kan fantastische plaatjes opleveren. Een tip voor avond- of nachtfotografie is het gebruik maken van een statief. Hierdoor weet je zeker dat de foto scherp wordt, dit is erg belangrijk als er veel verschillende lichten op de foto te zien zijn. Door de lichtjes ziet men heel snel of het een scherpe foto is of niet. Het stilhouden van de camera is dus erg belangrijk. Let er op dat je bij gebruik van het statief de beeldstabilisatie van je objectief uit zet.

straat in stad met schemerlicht en strepen van verkeer vanaf hoog punt gefotografeerd
Avondfotografie

Ook met avondfotografie kun je net als bij verkeer spelen met de sluitertijd. Het verkeer in de nacht levert mooie beelden op met een langere sluitertijd. Het uur nadat de zon onder is gegaan wordt het blauwe uurtje genoemd. Foto’s die in dat uur gemaakt zijn zullen (bij helder weer) een prachtige helderblauwe hemel hebben zonder dat de foto te donker wordt. 

Heb je nou echt een toffe foto gemaakt? Laat hem afdrukken op aluminium, dit materiaal zorgt ervoor dat de foto een 3D-effect krijgt. Hierdoor zullen de lichten en verschillende kleuren van de stad in de avond goed naar voren komen.

Stadsgezicht

Het stadsgezicht is vaak een iconisch beeld van de stad. Neem bijvoorbeeld New York, iedereen herkent de skyline. Het kan dat er net als in New York een rivier door de stad loopt. Het is leuk om dan foto’s te maken van de overkant van de rivier.

brug in zwartwit in VS
Stadsgezicht

Ook kan je een hoogtepunt in de stad of juist net buiten de stad opzoeken. Het is handig om vooraf uit te zoeken waar deze punten zijn en welk beeld je van de stad vanaf daar krijgt. Door foto’s van stadsgezichten te bewerken naar zwart-wit afbeeldingen leg je de nadruk op contrasten en vormen, hierdoor zal bijvoorbeeld de skyline van een stad nog beter uitkomen op de foto.

Reflecties

straat in stad met hoge gebouwen met mensen en reflecties in plas
Reflecties

Weerspiegeling vind je overal in een stad. Van autospiegels en ramen van winkels tot aan de weerspiegeling in de rivier of regenplassen. Je kan hiermee op een speelse manier de stad vastleggen. De stad wordt zo in spiegelbeeld gefotografeerd of het lijkt alsof de gebouwen bewegen.

Om de reflectie te versterken kan je een polarisatiefilter gebruiken. Deze haalt normaal gesproken reflecties weg, maar als je de filter omdraait versterkt hij de weerspiegelingen juist. Wel past deze filter de kleuren aan, fotografeer daarom in RAW en pas de kleuren achteraf aan in een bewerkingsprogramma.

Stel handmatig scherp. De automatische scherpstelling heeft waarschijnlijk moeite met het vinden van de reflectie op de goede plek.

Lokale gewoontes

Erg leuk om vast te leggen op foto’s zijn lokale gewoontes, tradities of typisch herkenbare dingen in een stad. Zo heb je in New York de gele taxi’s, in Amsterdam de fietsen en in Londen de wachters in rood uniform. Zo geef je in jouw foto het karakter van de stad weer.

in Londen een Britse koninklijke wacht voor Buckingham palace
Lokale gewoontes

Probeer de lokale gewoontes niet in scene te zetten. Fotografeer in het moment voor een zo getrouw mogelijke foto die een beeld geeft van het dagelijks leven in de stad.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: